Κεφαλλονιά: Εμφανίστηκαν και φέτος τα φιδάκια της Παναγίας

Τα θαυματουργά φιδάκια της Παναγίας έκαναν ακόμη μια χρονιά την εμφάνισή τους στην Κεφαλλονιά και συγκεκριμένα στα χωριά Μαρκόπουλο και Αργίνια του νησιού, λίγο πριν από τη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Σύμφωνα με την παράδοση, η εμφάνιση των μικρών ερπετών κοντά στη συγκεκριμένη γιορτή είναι καλός οιωνός για το νησί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι, αν δεν «βγουν», κάτι κακό θα συμβεί.

Ειδικότερα, κάτοικοι του Μαρκόπουλου εντόπισαν περίπου στις 10.30 το βράδυ του Σαββάτου δύο φιδάκια κοντά στα ερείπια του παλιού καμπαναριού του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Παράλληλα, άλλο ένα φιδάκι εμφανίστηκε στο ορεινό χωριό Αργίνια, προς μεγάλη ανακούφιση των κατοίκων και των προσκυνητών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρώτη εμφάνιση των θαυματουργών ερπετών χρονολογείται από το 1200 μ.Χ. και από τότε εμφανίζονται σχεδόν κάθε χρόνο, από τη γιορτή του Σωτήρος (6 Αυγούστου) έως τον Δεκαπενταύγουστο.

Να σημειωθεί ότι όσες φορές τα φιδάκια της Παναγίας δεν «βγήκαν» ακολούθησε μεγάλο κακό για την Κεφαλλονιά, όπως το 1940, χρονιά της κήρυξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, αλλά και το 1953, όταν έγινε ο πιο καταστροφικός σεισμός στο νησί. Πάντως, αν και τα φιδάκια δεν εμφανίστηκαν το 1987 και το 2005, ευτυχώς δεν συνέβη καμία καταστροφή στο νησί.

Παράδοση

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν είχε γίνει απόπειρα κατάληψης από πειρατές της γυναικείας μονής που υπήρχε παλιά στο Μαρκόπουλο, φίδια έζωσαν το μοναστήρι με αποτέλεσμα οι εισβολείς να τραπούν σε φυγή.

Λέγεται ακόμη ότι η Παναγία μετέτρεψε τις μοναχές σε ακίνδυνα φιδάκια, τα οποία κάθε χρόνο βγαίνουν στις δύο εκκλησίες των Αργινίων και του Μαρκόπουλου Κεφαλλονιάς και πηγαίνουν στην εικόνα της Θεομήτορος.

Τα φιδάκια της Παναγίας είναι μοναδικά και δεν έχουν καταταγεί σε κάποιο από τα γνωστά είδη από τους ειδικούς. Είναι γκρίζα, λεπτά και το μήκος τους δεν ξεπερνά το ένα μέτρο. Το δέρμα τους είναι βελούδινο και στο κεφάλι, όπως και την άκρη της γλώσσας τους, σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα