Η υπέρτατη αναλγησία! Ακάλυπτες οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Είναι γνωστό ότι οι καρκινοπαθείς δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, γι’ αυτό αγωνιούν, πανικοβάλλονται και επαναστατούν όταν έρχεται μια υπουργική απόφαση που για… τυπικούς λόγους τούς «κόβει» μια πολύτιμη εξέταση, που δείχνει εάν μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού χρειάζεται χημειοθεραπεία ή όχι και εάν θα υποτροπιάσει έπειτα από δέκα χρόνια.

Αυτή την τραγική κατάσταση βιώνουν τον τελευταίο μήνα όλες οι γυναίκες που έχουν καρκίνο στον μαστό και έχουν ανάγκη να υποβληθούν στην εξειδικευμένη μοριακή εξέταση Oncotype DX, η οποία κοστίζει 3.800 ευρώ. Εως πριν από έναν μήνα η πανάκριβη εξέταση καλύπτονταν από τον ΕΟΠΥΥ κατά 80% και το 20% (περίπου 760 ευρώ) ήταν η συμμετοχή της ασθενούς, έπειτα από υπουργική απόφαση του 2013.

Αυτό άλλαξε στα μέσα Ιουλίου, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, εφαρμόζοντας απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ανακάλεσε την Υ.Α. του 2013.

«Η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο τη μη τήρηση των τυπικών διαδικασιών που προβλέπονταν για την έκδοση της υπουργικής απόφασης του 2013, και όχι τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) σχετικά με την ανάγκη αποζημίωσης της συγκεκριμένης εξέτασης χωρίς ηλικιακά όρια.

Ουσιαστικά, οι ασθενείς είναι ακάλυπτοι, για… τυπικούς λόγους» είπε στη «δημοκρατία» η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) Καίτη Αποστολίδου. Ωστόσο το υπουργείο Υγείας όφειλε να είχε μεριμνήσει για την ταυτόχρονη έκδοση νέας Υ.Α., ώστε να μην υπάρχει το χρονικό κενό στην κάλυψη της εξέτασης, όπως υποστηρίζει η ομοσπονδία.

Σημειώνεται ότι το θέμα «τρέχει» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΕΛΛΟΚ στις 4 Αυγούστου, στην οποία συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα που προέκυψε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα