Στην Ελλάδα από την Αυστραλία για να βαπτιστεί ορθόδοξη!

Στα παγωμένα νερά των πηγών του ποταμού Λαγκάβιτσα στα βουνά της Μουργκάνας της Θεσπρωτίας βαπτίστηκε χριστιανή ορθόδοξη από τον ηγούμενο της Μονής Γηρομερίου πατέρα Μεθόδιο η 52χρονη Αννα Γκάζενταμ, η οποία ταξίδεψε στη χώρα μας από τη μακρινή Αυστραλία.

Η Αννα γεννήθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας, αλλά σε ηλικία τεσσάρων ετών ταξίδεψε στην Αυστραλία, όπου ζει έκτοτε. Ο σύζυγός της Τζον Σάλιβαν, σε μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής του, βρήκε στήριξη και βοήθεια στο πρόσωπο ενός ιερέα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και στη συνέχεια βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος. Λίγο μετά έπεισε τη σύζυγό του να βαπτιστεί.

Η Αννα διάλεξε να βαπτιστεί στην Ελλάδα και στη συγκεκριμένη περιοχή επειδή είχε διαβάσει το βιβλίο του Νίκου Γκατζογιάννη «Ελένη» και ήθελε πολύ να γνωρίσει τον τόπο όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που περιγράφονται σε αυτό. Ετσι γνωρίστηκε με τον Ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο και συγγραφέα, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ αλλά επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα και το χωριό του, το Λια.

Μαζί με τον Τζον και τα τρία παιδιά τους επισκέφθηκαν τον Λια, έμειναν στον ξενώνα που έχτισε ο Ν. Γκατζογιάννης και κανονίστηκαν οι λεπτομέρειες της βάπτισης, που όμως λόγω της ηλικίας της δεν θα μπορούσε να γίνει σε κολυμβήθρα. Ετσι επιλέχθηκε ο ποταμός, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό. Εκεί ήταν και ο Ν. Γκατζογιάννης με τη συνεργάτιδά του, την Ελληνοαμερικανίδα Χριστίνα Πιπέρι, η οποία ζει στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ και ήταν η νονά στη βάπτιση.

Η Αννα, η οποία φορούσε ένα λευκό φόρεμα, δοκίμασε τα νερά, που ήταν πάρα πολύ κρύα, όμως δεν δίστασε ούτε στιγμή. Οταν ήρθε η ώρα μπήκε μέσα στο νερό και μαζί της και ο ηγούμενος Μεθόδιος για να την ευλογήσει. Το μυστήριο έγινε στα ελληνικά και τα αγγλικά. Ο ηγούμενος απευθύνονταν στην Αννα στα ελληνικά και εκείνη διάβασε προσευχές από ένα εγκόλπιο στα αγγλικά που είχε φέρει μαζί της, ενώ τον ρόλο του ψάλτη ανέλαβε ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς.

Το παράδειγμα του Τζον και της Αννας σκέφτονται να ακολουθήσουν και τα τρία παιδιά τους, όμως δεν έχουν αποφασίσει ακόμα πού και πώς θα γίνει η βάπτιση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα