«Εσβησε» η μελωδική «Σερενάτα»

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Τα «Ησυχα βράδια» η Αθήνα θα εξακολουθεί να ανάβει σαν μεγάλο καράβι, αλλά πια χωρίς την αισθαντική φωνή της Αρλέτας. Η τραγουδίστρια της «Σερενάτας» και του «Μπαρ το ναυάγιο», η συνθέτρια με τη μελωδική φωνή που δεν αποχωρίστηκε ποτέ την κιθάρα της, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 72 ετών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Η Αριάδνη-Νικολέτα Τσάπρα, όπως ήταν το πραγματικό όνομά της, τον περασμένο Φεβρουάριο εισήχθη στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα, ενώ τους τελευταίους μήνες είχε μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό.

Η Αρλέτα γεννήθηκε στην Αθήνα και έως την εφηβεία της έζησε στην Αγίου Κωνσταντίνου. Οταν ήταν 12 χρόνων η οικογένειά της μετακόμισε στα Εξάρχεια, μια γειτονιά την οποία η ερμηνεύτρια αγάπησε πολύ.

Απόφοιτος του Αρσακείου, η Αρλέτα από μικρή έδειξε την αγάπη της για τις μελωδίες και τα μαθήματα σολφέζ. Γι’ αυτό τελειώνοντας το σχολείο έδωσε εξετάσεις για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου φοίτησε έχοντας σπουδαίους καθηγητές της εποχής, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Μόραλης.

Η γνωριμία της με τον Γιώργο Παπαστεφάνου, ενώ ήταν ακόμη πρωτοετής στη σχολή, υπήρξε καθοριστική, αφού εκείνος ακούγοντάς τη να τραγουδάει τυχαία σε κάποια συνάντησή τους της πρότεινε να κάνουν μαζί έναν δίσκο. Στην παρθενική δισκογραφική δουλειά της το 1966 (από όπου ξεχώρισε το «Μια φορά θυμάμαι») τραγούδια τής είχαν γράψει ο Γιάννης Σπανός, ο ίδιος ο Παπαστεφάνου αλλά και ο Νότης Μαυρουδής.

Εκείνη την εποχή άρχισε και τις ζωντανές εμφανίσεις της στις μπουάτ, σε κορυφαία στέκια της εποχής, «χτίζοντας» αργά αλλά σταθερά τον μουσικό μύθο της. Ακολούθησε μια σειρά από δισκογραφικές δουλειές, μεταξύ των οποίων τα άλμπουμ «Αρλέτα 2», «Στο ρυθμό του αγέρα» και «Εξι μέρες», ενώ είχε συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες: Τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Σπανό, τον Σταμάτη Κραουνάκη κ.ά.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 την ανάγκασαν να σταματήσει το τραγούδι, ωστόσο με την παρότρυνση του Ζωρζ Μουστακί η Αρλέτα βγήκε ξανά στο πάλκο. Οπως είχε δηλώσει και η ίδια, ο Μουστακί την είχε καλέσει να εμφανιστεί στο θέατρο Bobino του Παρισιού και ήταν τέτοιο το άγχος της, που αρχικά κοκάλωσε και δεν μπορούσε να κάνει βήμα!

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, η Αρλέτα ρίχτηκε με τα μούτρα στη δουλειά, γράφοντας τραγούδια και κυκλοφορώντας ενδιαφέρουσες δουλειές. Μία από αυτές ήταν το άλμπουμ «Περίπου» του 1984, στο οποίο η γνωστή ερμηνεύτρια συνεργάστηκε πρώτη φορά με τον Λάκη Παπαδόπουλο -οι δυο τους έμελλε να συνδεθούν με μακρά φιλία- αλλά και με τη Μαριανίνα Κριεζή. Από το άλμπουμ αυτό (που είχε στο εξώφυλλό του μια γάτα) ξεχώρισε ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια της καριέρας της, η «Σερενάτα», ενώ στην επόμενη δισκογραφική δουλειά, το «Τσάι γιασεμιού» (με ένα εξαιρετικό ομώνυμο τραγούδι), είχαν συμπεριληφθεί μία από τις ωραιότερες μπαλάντες του ελληνικού τραγουδιού, «Τα ήσυχα βράδια», αλλά και το κομμάτι «Batida de coco». Ισως το πιο γνωστό κομμάτι της ήταν το «Μπαρ το ναυάγιο», ένα κομμάτι που σημείωσε τεράστια επιτυχία και ακουγόταν σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Κατά τη δεκαετία του ’90 ακολούθησε μια σειρά από νέους δίσκους και συμπράξεις με κορυφαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως η Σοφία Βόσσου, η Βίκυ Μοσχολιού, η Ελένη Βιτάλη, ο Κώστας Μακεδόνας και πολλοί ακόμη. Εκτός από τη μουσική, η Αρλέτα είχε ασχοληθεί και με τον σχεδιασμό εξώφυλλων δίσκων, ενώ είχε εικονογραφήσει και βιβλία.

Η «περιπέτεια» του 2008 και η επιστροφή

Το 2008 η υγεία της κλονίστηκε. Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του δημοτικού θεάτρου του Βόλου υπέστη βαρύ εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να εισαχθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο της πόλης, όπου οι γιατροί έδωσαν μια ολονύχτια μάχη στο χειρουργείο προκειμένου να την κρατήσουν στη ζωή. «Οταν συνήλθα, ήμουν τελείως παράλυτη και δεν πίστευα ότι θα μπορέσω να ξανασταθώ στα πόδια μου… Το ότι σώθηκα είναι σίγουρα θαύμα» είχε δηλώσει η ίδια σε μία από τις συνεντεύξεις της. Επειτα από μια μικρή αποχή από τα καλλιτεχνικά δρώμενα επέστρεψε δριμύτερη, κυκλοφορώντας νέα δισκογραφική δουλειά αλλά και κάνοντας επιλεγμένες εμφανίσεις και συναυλίες με τον Λάκη Παπαδόπουλο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα