Φρένο στην επιστροφή φόρου λόγω του ΕΝΦΙΑ

Αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με τις οφειλές για 569.602 φορολογουμένους, που συνολικά πρέπει να πάρουν πίσω 240.836.000 ευρώ

Η επικείμενη εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τα ειδοποιητήρια του οποίου αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXISnet μέσα στο επόμενο 20ήμερο, βάζει φρένο στις επιστροφές φόρου που δικαιούνται περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε επιστροφές φόρου εισοδήματος προς 386.032 φορολογουμένους, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 123.500.000 ευρώ. Ωστόσο, η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος είχε ως αποτέλεσμα πιστωτικό σημείωμα για 955.634 φορολογουμένους, οι οποίοι δικαιούνται επιστροφές συνολικού ύψους 364.336.000 ευρώ.

Συνεπώς, 569.602 φορολογούμενοι, που συνολικά έχουν λαμβάνειν επιστροφή φόρου 240.836.000 ευρώ, δεν είδαν να κατατίθεται η επιστροφή στον τραπεζικό λογαριασμό τους έως τώρα (στο πλαίσιο των τριών φάσεων επιστροφής φόρου στις οποίες προχώρησε η ΑΑΔΕ) και πλέον θα υπαχθούν στη διαδικασία του αυτεπάγγελτου συμψηφισμού με τις οφειλές τους για τον ΕΝΦΙΑ.

Δικαίωμα

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, κάθε νέα οφειλή που βεβαιώνεται, όπως εν προκειμένω ο ΕΝΦΙΑ, συμψηφίζεται με τις επιστροφές φόρου, ακόμα και αν η καινούργια φορολογική υποχρέωση δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη. Ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να ζητήσει ο ίδιος συμψηφισμό από τη ΔΟΥ στην οποία υπάγεται, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία.

Πάντως, οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν ότι σε περίπτωση που υφίστανται βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο (προς εφορίες ή τελωνεία), ληξιπρόθεσμα ή μη, ανεξαρτήτως εάν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή τελούν σε αναστολή, και από τα στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου (π.χ., αν υφίσταται τίτλος επιστροφής ή αν ο οφειλέτης αιτείται χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας από το Δημόσιο), ο συμψηφισμός ενεργείται αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας.

Οταν η απαίτηση (εκτός των τίτλων πληρωμής που υφίστανται στις ΔΟΥ) εκκαθαρίζεται ή πρόκειται να πληρωθεί από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου (Δημόσιο με τη στενή έννοια του όρου), ο συμψηφισμός ζητείται με έγγραφο του προϊσταμένου της ΔΟΥ στην οποία είναι βεβαιωμένη η οφειλή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα