Ανάσα για επαγγελματίες

Νομοσχέδιο ώστε να μην πληρώνουν εισφορές μηχανικοί και δικηγόροι οι οποίοι είχαν μηδενικό εισόδημα

Νομοθετική πρωτοβουλία για να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα που προκάλεσαν οι παράλογες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίες υποχρεώνουν τους μηχανικούς και τους δικηγόρους να πληρώνουν τις ελάχιστες εισφορές ακόμα κι αν δεν έχουν εισόδημα, προανήγγειλε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Η σχετική διάταξη αναμένεται να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και θα ρυθμίζει μια σειρά εκκρεμών ζητημάτων που δεν αποτελούν μνημονιακά προαπαιτούμενα.

Ειδικότερα, όπως είπε η κυρία Αχτσιόγλου, θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μην υποχρεώνεται ένας μηχανικός ή δικηγόρος να καταβάλει τις ελάχιστες εισφορές του από τη στιγμή που δεν έχει εισόδημα. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου ένας δικηγόρος ή μηχανικός που είναι ελεύθερος επαγγελματίας υποχρεούται να καταβάλλει μηνιαίως κατ’ ελάχιστον εισφορές ύψους 37,9% επί του βασικού μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, συν 10 ευρώ υπέρ του ΟΑΕΔ, ακόμα κι αν οι μηνιαίες αποδοχές του ήταν λιγότερες από αυτό το επίπεδο ή μηδενικές.

Με το ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να βελτιωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους.

Χωρίς αντίκρισμα

Η εισφορά υπέρ ανεργίας των ασφαλισμένων στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ έχει θεσμοθετηθεί από το 2011, αλλά έξι χρόνια αργότερα εξακολουθεί να μην έχει αντίκρισμα. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο διατάξεις για την απλήρωτη και την αδήλωτη εργασία, για την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη, καθώς και πρόβλεψη για τον αποκλεισμό από τα κοινοτικά κονδύλια και τους δημόσιους πόρους των επιχειρηματιών που παρανομούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τέλος, αναμένονται διατάξεις για τη μη μείωση της αναπηρικής σύνταξης σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας επανένταξης ή αποκατάστασης, καθώς και για την παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα