Απειλές Κιμ για επίθεση στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού

Μπλόφα ή σχέδιο πολέμου; Στα άκρα η ένταση μεταξύ Β. Κορέας – ΗΠΑ

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Ανεβαίνει επικίνδυνα ο υδράργυρος στην Κορεατική Χερσόνησο, με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν να προειδοποιεί πως έως τα μέσα Αυγούστου θα έχει έτοιμο σχέδιο εκτόξευσης πυραύλων εναντίον της νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό, που ανήκει στην αμερικανική επικράτεια. Το μόνο που εκκρεμεί είναι να παρουσιαστεί το σχέδιο στον Κιμ Γιονγκ Ουν και αυτός με τη σειρά του να το εγκρίνει και να αποφασίσει για το επόμενο βήμα.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της χώρας KCNA, η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί «φωτιάς και οργής» ως «ένα σωρό ανοησίες», ενώ για τον ίδιο τον Τραμπ ο Βορειοκορεάτης ηγέτης φέρεται ότι είπε πως «έχει χάσει τα λογικά του και μόνο η απόλυτη ισχύς μπορεί να επιδράσει πάνω του». Να απαντήσει στη βορειοκορεατική πυρηνική απειλή έσπευσε ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα, ο οποίος δήλωσε πως η Ιαπωνία μπορεί να προβεί νόμιμα σε αναχαίτιση βορειοκορεατικού πυραύλου που θα έχει στόχο το Γκουάμ.

Στο ίδιο κλίμα και η Σεούλ, που τόνισε πως ένα πυραυλικό πλήγμα στην αμερικανική περιοχή του Γκουάμ θα αποτελέσει πρόκληση τόσο προς την ίδια όσο και προς τη συμμαχία μεταξύ Νότιας Κορέας και ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου, η Νότια Κορέα είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια προερχόμενη από το καθεστώς.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου εξέφρασε και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε το ανησυχητικό ενδεχόμενο «να βαδίσουμε ως υπνοβάτες σε έναν πόλεμο, που αυτή τη φορά δεν αποκλείεται να διεξαχθεί ακόμη και με πυρηνικά».

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης και να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα, στάση που δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο υπουργός Αμυνας Τζον Μάτις, ο οποίος προειδοποίησε το καθεστώς Κιμ «να αποφεύγει πράξεις που θα μπορούσαν να σημάνουν το τέλος του και την καταστροφή του λαού του».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα