Εξωδικαστικός: 88 μέρες, 22 έγγραφα και 12 στάδια

Πώς μια επιχείρηση μπορεί (εφόσον υπάρχει συναίνεση ως το τελικό στάδιο της ροής της διαπραγμάτευσης) να επιτύχει τη ρύθμιση των οφειλών της. Ηλεκτρονικά η υλοποίηση της διαδικασίας

Από τoν
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Οι 88 μέρες της κρίσης! Αυτό είναι το ιδεατό χρονικό διάστημα, στο οποίο μια επιχείρηση μπορεί να επιτύχει τη ρύθμιση των οφειλών της μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Εφόσον υπάρχει συναίνεση ως το τελικό στάδιο της ροής της διαπραγμάτευσης, την 88η ημέρα είναι δυνατόν να συνταχθεί η σύμβαση αναδιάρθρωσης, που από την 89η μέρα τίθεται σε ισχύ και αποτυπώνει τη συμφωνία πιστωτών και οφειλέτη.

Ο απαιτούμενος χρόνος, βέβαια, θα είναι πολύ περισσότερος για μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλά χρέη και πολυάριθμους πιστωτές, χρόνος που μπορεί να φθάσει και τους 10 μήνες. Οι επιχειρηματίες που φιλοδοξούν να κάνουν χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν 22 έγγραφα, που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία είναι οριοθετημένη με σαφείς προθεσμίες σε 12 ευδιάκριτα στάδια.

Για να ενταχθεί μια επιχείρηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και πως τα συνολικά χρέη της είναι πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ είναι υποχρεωτικό να έχει μία θετική χρήση τα τελευταία τρία χρόνια. Ολη η διαδικασία υλοποιείται ηλεκτρονικά, βήμα βήμα, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων, που ενεργοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο επιχειρηματίας εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TAXISnet και υποβάλλει την αίτηση, που πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του, τον αριθμό και τις οφειλές ανά πιστωτή, καθώς και δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του.
Αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης, η ηλεκτρονική διαδικασία ακολουθεί 12 συγκεκριμένα στάδια:

1 Εντός δύο εργάσιμων ημερών ορίζεται ο συντονιστής αυτόματα από το σύστημα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

2 Παρέχεται προθεσμία τεσσάρων ημερών στον συντονιστή για να αποποιηθεί τον διορισμό του, εάν συντρέχουν προσωπική ή επαγγελματική σχέση με τον οφειλέτη ή συμμετέχοντα πιστωτή, καθώς και οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο συμφέρον από την έκβαση της διαδικασίας. Εάν ο συντονιστής αποποιηθεί, τότε η διαδικασία διορισμού νέου επαναλαμβάνεται από την ΕΓΔΙΧ, εάν όχι, θεωρείται ότι τον αποδέχθηκε, και η Γραμματεία τού κοινοποιεί ηλεκτρονικά την αίτηση και τα συνοδευτικά έγγραφα.

3 Ο συντονιστής ελέγχει την αίτηση και τα συνοδευτικά έγγραφα και, εάν δεν είναι πλήρη, ζητά από τον οφειλέτη τη συμπλήρωσή τους εντός πέντε ημερών. Εάν δεν συμπληρωθεί ο φάκελος εμπρόθεσμα, συντάσσεται από τον συντονιστή πρακτικό αποτυχίας, το οποίο αποστέλλεται στην ΕΓΔΙΧ και στον αιτούντα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο συντονιστής εκδίδει βεβαίωση πληρότητας της αίτησης, που αποστέλλει αυθημερόν στην ΕΓΔΙΧ. Η ανωτέρω βεβαίωση πιστοποιείται ηλεκτρονικά, κοινοποιείται αυθημερόν στον οφειλέτη και τον συντονιστή, και εντός δύο ημερών αποστέλλεται απόσπασμα της αίτησης σε όλους τους πιστωτές.

4 Αν ένας ή περισσότεροι συνοφειλέτες του αιτούντος δεν συνυποβάλουν την αίτηση, ο συντονιστής ειδοποιεί τον πιστωτή ή τους πιστωτές και τους καλεί εντός πέντε ημερών να δηλώσουν αν συναινούν στην έναρξη της διαδικασίας με το δεδομένο αυτό. Εάν συμφωνήσουν, η διαδικασία συνεχίζεται, εάν διαφωνήσουν, τότε ο συντονιστής ενημερώνει σχετικά τον οφειλέτη και τάσσει προθεσμία πέντε ημερών για να τροποποιήσει την υποβληθείσα πρόταση αναδιάρθρωσης των οφειλών του.

5 Οι πιστωτές σε 10 (ημερολογιακές) μέρες από την κοινοποίηση της πρόσκλησης γνωστοποιούν στον συντονιστή τη δήλωσή τους ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία και υποβάλλουν ηλεκτρονικά υπογεγραμμένη τη δήλωση εμπιστευτικότητας.

6 Μετά το πέρας των 10 ημερών ο συντονιστής διαπιστώνει εάν υπάρχει απαρτία. Εάν δεν έχει επιτευχθεί, η διαδικασία θεωρείται άκαρπη και ο συντονιστής συντάσσει πρακτικό αποτυχίας. Εάν υπάρχει απαρτία, τότε αρχίζει η διαδικασία διαπραγμάτευσης από τον συντονιστή, που αποστέλλει στους πιστωτές όλα τα δικαιολογητικά. Για μικρή επιχείρηση τάσσεται και προθεσμία πέντε ημερών για τον (προαιρετικό) διορισμό εμπειρογνώμονα.

7 Εάν δεν διοριστεί εμπειρογνώμονας, δίδεται από τον συντονιστή στους δανειστές προθεσμία ενός μήνα για την αποστολή αντιπροτάσεων. Εάν υποβληθεί αίτημα διορισμού εμπειρογνώμονα από συμμετέχοντες πιστωτές που είναι δικαιούχοι τουλάχιστον του 1/3 των απαιτήσεων ή πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, οπότε ο διορισμός του εμπειρογνώμονα είναι υποχρεωτικός, προβλέπεται προθεσμία ενός μήνα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής εμπειρογνώμονα.
8 Στην περίπτωση που διοριστεί εμπειρογνώμονας, υποβάλλονται από αυτόν εντός 30 εργάσιμων ημερών προς τον συντονιστή η έκθεση αξιολόγησης της βιωσιμότητας του οφειλέτη και το σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών.

9 Το σχέδιο αναδιάρθρωσης και η έκθεση βιωσιμότητας κοινοποιούνται από τον συντονιστή προς τον οφειλέτη και τους συμμετέχοντες πιστωτές και, αν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, τίθεται προθεσμία δύο μηνών από το χρονικό σημείο που έλαβε χώρα η τελευταία κοινοποίηση, προκειμένου να ληφθεί απόφαση επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης οφειλών ή να αποσταλούν αντιπροτάσεις από τους πιστωτές.

10 Από τον χρόνο που θα συγκεντρωθούν οι αντιπροτάσεις των πιστωτών, συζητούνται από κοινού και με τον οφειλέτη, και μπορούν να διατυπωθούν παρατηρήσεις από όλους εντός 15 ημερών.

11 Εντός 10 ημερών από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας, ο οφειλέτης δηλώνει ποια ή ποιες αντιπροτάσεις αποδέχεται, και αυτές τίθενται σε ψηφοφορία. Υιοθετείται η αντιπρόταση που συγκεντρώνει το 60% του συνόλου των απαιτήσεων των συμμετεχόντων πιστωτών, στις οποίες πρέπει να περιλαμβάνεται το 40% των εμπραγμάτως ασφαλισμένων απαιτήσεων. Εάν δεν υπάρχει αντιπρόταση, σε ψηφοφορία τίθεται η πρόταση του οφειλέτη που χρειάζεται και αυτή την ως άνω πλειοψηφία.

12 Υπογράφεται η σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, διαφορετικά υπογράφεται πρακτικό αποτυχίας. Μετά την υπογραφή της συμβάσεως αναδιάρθρωσης, ο οφειλέτης ή οποιοσδήποτε συμμετέχων πιστωτής μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο την επικύρωση της συμφωνίας.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα