«Σφαγή» στη Βιρτζίνια σε άγριες συμπλοκές!

Τρεις νεκροί και 35 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων αντιρατσιστών και ρατσιστών. Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει η πόλη 

Τρεις νεκροί, δύο αστυνομικοί και μία γυναίκα, και τουλάχιστον 35 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των βίαιων συμπλοκών που ξέσπασαν το Σάββατο στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια μεταξύ ακραίων ρατσιστικών ομάδων και ακτιβιστών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, καθώς και ενός οχήματος, που παρέσυρε πεζούς οι οποίοι διαδήλωναν. Η πόλη, που έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, ενώ οι Αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη του 20χρονου οδηγού του μοιραίου οχήματος Τζέιμς Αλεξ Φιλντς, σε βάρος του οποίου το FBI ξεκίνησε έρευνα.

Το δημοτικό συμβούλιο του Σάρλοτσβιλ ψήφισε ομόφωνα να επιτραπεί στον αρχηγό της αστυνομίας η κήρυξη απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη, ενώ συνελήφθησαν ακόμα τρία άτομα. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, ο θάνατος των δύο αστυνομικών οφείλεται στην πτώση του ελικοπτέρου που συμμετείχε σε επιχείρηση για την αποκατάσταση της τάξης, ενώ η 32χρονη άτυχη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν το όχημα του 20χρονου έπεσε πάνω στο πλήθος. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Σύμφωνα με το Reuters, οι συγκρούσεις στην πόλη της Βιρτζίνια σηματοδοτούν την επανεμφάνιση του κινήματος της υπεροχής των λευκών υπό το λάβαρο «Alt-right», έπειτα από χρόνια στο περιθώριο της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν μέλη ακραίων ρατσιστικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών της Κου Κλουξ Κλαν και ομάδων νεοναζιστών, συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν τα σχέδια της δημοτικής Αρχής να ξηλώσει από δημοτικό κήπο το άγαλμα ενός στρατηγού της Συνομοσπονδίας που υποστήριζε τη σκλαβιά.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς καταδίκασε χθες τη «ρατσιστική μισαλλοδοξία και το μίσος» που γέννησαν τα επεισόδια, τονίζοντας ότι «πλήττουν την καρδιά του αμερικανικού δικαίου». Από την πλευρά της, και η Ιβάνκα Τραμπ έσπευσε να καταγγείλει τις συμπλοκές. «Δεν πρέπει να υπάρχει θέση στην κοινωνία για τον ρατσισμό, τη λευκή ανωτερότητα και τους νεοναζί» έγραψε χθες η «πρώτη κόρη» στον λογαριασμό της στο twitter.

Πυρά για τις προεδρικές «ίσες αποστάσεις»

Την κατακραυγή σύσσωμου του πολιτικού κόσμου στις ΗΠΑ προκάλεσε η επιλογή του Αμερικανού προέδρου να σχολιάσει τα αιματηρά επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια υιοθετώντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Ο Τραμπ δέχθηκε τα πυρά ακόμη και των Ρεπουμπλικάνων, καθώς στη δήλωσή του καταδίκασε τη «βία που προήλθε από πολλές πλευρές», χωρίς την παραμικρή αναφορά στις ρατσιστικές και νεοναζιστικές ομάδες που την προκάλεσαν. Στις δηλώσεις του, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, από το Νιου Τζέρσεϊ όπου παραθερίζει, έκανε λόγο για «επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας από πολλές πλευρές», προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτά «συμβαίνουν καιρό στις ΗΠΑ, αλλά το μίσος και ο διχασμός πρέπει να παύσουν αμέσως τώρα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα