Πολιτικοί εμπρηστές

Ο κόσμος καίγεται και… κυβέρνηση – αντιπολίτευση στήνουν καβγά στα αποκαΐδια

Κατώτεροι των περιστάσεων: Ο εξαφανισμένος Τσίπρας, η κριτική από τις ξαπλώστρες (μέσω twitter) Κυριάκου και Φώφης, οι ηλιοκαμένοι υπουργοί που ξύπνησαν αργά, ο… οργισμένος Κικίλιας που έκανε ρομαντικές βόλτες στην Πάτμο, η υποκρισία του δημάρχου Ψινάκη που διασκέδαζε στη Μύκονο, και το σόου των βουλευτών της ΝΔ

Ολονύχτιο θρίλερ σε Αττική, Ηλεία, Ζάκυνθο! Ρίχτηκε και ο στρατός στη μάχη

Η Θέση μας: Δώστε άμεσα απαντήσεις

Διαβάστε επίσης:

►Ανιση μάχη στην πύρινη κόλαση!

►«Καμπάνες» σε όσους αρνούνται την αξιολόγηση!

►Ο λαός μας ήταν και θα είναι πάντοτε ορθόδοξος

►Οι σαγιονάρες Κατρούγκαλου και η εξήγηση με το ατύχημα

►Deal με «κομαντάντε»

Κατώτερες (και πάλι)των περιστάσεων φάνηκαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Ρεπορτάζ
Σπύρος Κάραλης

Αφωνη η κοινή γνώμη παρακολουθεί από την Κυριακή να εξελίσσεται μια καθ’ όλα απαράδεκτη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση πάνω στα αποκαΐδια των δασών της ανατολικής Αττικής και των άλλων περιοχών της χώρας, με εκατέρωθεν βολές πέραν κάθε λογικής που πλήττουν βαρύτατα τη νοημοσύνη όλων. Ενώ τα τελευταία ανέπαφα τμήματα του αττικού πρασίνου είχαν παραδοθεί στις φλόγες, το πολιτικό προσωπικό, με άφαντο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την αντιπολίτευση στις… ξαπλώστρες, ξιφουλκούσε ανοήτως, με στόχο τις εντυπώσεις για μικροκομματικές σκοπιμότητες, αδιαφορώντας πλήρως για τις οδυνηρές διαστάσεις της τραγωδίας. Το γεγονός μαρτυρεί το μέγεθος της… κακιστοκρατίας που χαρακτηρίζει εκτεταμένο τμήμα του πολιτικού συστήματος, την ώρα που ο τόπος, ευρισκόμενος μεταξύ σφύρας και άκμονος, περνά μαρτυρικές μέρες.

Με τους καπνούς από τα καμένα να έχουν σκιάσει τον ήλιο στο Λεκανοπέδιο και όλη τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, κυβέρνηση και αντιπολίτευση… επέλεξαν τη στιγμή να βγάλουν τα μαχαίρια με αλληλοκατηγορίες. Για «ανικανότητα» κατηγόρησε το μεσημέρι της Δευτέρας την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στο θέμα των πυρκαγιών. «Μάνη, Κύθηρα, Ζάκυνθος, Κάλαμος, Βαρνάβας… Οργή για την ανικανότητα, συμπαράσταση στους συμπολίτες μας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter. Είχε προηγηθεί αίτημά του για «συντονισμένη δράση» και «όχι θεωρίες συνωμοσίας», με αφορμή τις υπόνοιες που εκφράστηκαν αρχικά από τον Νίκο Τόσκα και στη συνέχεια από τον Στ. Κοντονή ο οποίος μίλησε ευθέως για «οργανωμένο σχέδιο». Η Πειραιώς χαρακτήρισε «αποσταθεροποιητικό παράγοντα» τον κ. Τόσκα και απέρριψε τις κυβερνητικές αιτιάσεις.

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ -επίσης μέσω twitter- επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας: «Ας μην τολμήσουν να επικαλεστούν τον στρατηγό άνεμο». Το «γαϊτανάκι» της έντασης συνεχίστηκε από το Μαξίμου: «Θα καλέσουμε, για μια ακόμα φορά, τη Ν.Δ. να δείξει τη σοβαρότητα που απαιτούν και οι στιγμές και ο θεσμικός της ρόλος. Αν η ίδια δεν το αντιλαμβάνεται, το αντιλαμβάνονται οι πολίτες».
Σε αυτό το κλίμα βουλευτές της Ν.Δ. περιηγήθηκαν στις καμένες περιοχές της ανατολικής Αττικής ύστερα από συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Στις πληγείσες περιοχές πήγαν οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής Μ. Βορίδης, Γ. Μαρτίνου και Γ. Βλάχος, καθώς και άλλα τοπικά στελέχη του κόμματος. Εν ολίγοις, φτηνό σόου την ώρα της μεγάλης μάχης των πυροσβεστών.

Εκτός μάχης 11 από τα 20 Καναντέρ!

Τις μεγάλες ελλείψεις σε επίγεια και εναέρια μέσα αναδεικνύουν τις τελευταίες ημέρες οι πυρκαγιές που κατακαίουν τεράστιες εκτάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών, οι οποίοι εξακολουθούν να δίνουν τιτάνιες μάχες στα πύρινα μέτωπα.

Ο στόλος του Πυροσβεστικού Σώματος είναι «γηρασμένος» για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας κάθε χρόνο με τις πυρκαγιές. Στον εναέριο στόλο υπάρχουν 20 Καναντέρ, εκ των οποίων διαθέσιμα είναι μόλις τα εννιά, καθώς τα υπόλοιπα 11 είναι παροπλισμένα λόγω τεχνικών βλαβών. Στη διάθεση της Πυροσβεστικής υπάρχουν ακόμη τρία ελικόπτερα τύπου Ερικσον και τέσσερα Σινούκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας συμμετείχε σε διαγωνισμό στις αρχές του καλοκαιριού για την ενοικίαση εφτά ελικοπτέρων τύπου Καμόφ, αλλά από αυτά παραλάβαμε μόλις τα πέντε και βρισκόμαστε στα μέσα του Αυγούστου.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο επίγειος στόλος. Πάνω από το 20% των οχημάτων είναι εικοσαετίας, ενώ ταυτόχρονα το 37% είναι σε υπηρεσία από 15 έως 19 χρόνια.

Αποστάσεις Δούρου από Μαξίμου

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα των πολιτικών εξελίξεων, η Ρένα Δούρου (φωτό) «ξέσπασε» μεταβαίνοντας στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική και επιχειρώντας… πυροσβεστικού τύπου παρέμβαση. «Απευθύνω έκκληση σε όλους: Σταματήστε τα δελτία Τύπου, τα τιτιβίσματα και τα ποσταρίσματα. Σεβαστείτε τους πυροσβέστες, τους πολίτες, τους εθελοντές που παλεύουν με τις φλόγες. Οταν επιχειρούμε, σιωπούμε. Δελτία Τύπου από ξαπλώστρες σε νησιά και τιτιβίσματα από κλιματιζόμενα γραφεία να μη γράφονται. Εστω και για πρώτη φορά ας σταθούν κάποιοι στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε μιλώντας στο συνεργείο της ΕΡΤ και σε υψηλούς τόνους, έχοντας δίπλα της τον έμπειρο στις πυρκαγιές δήμαρχο Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου.

Με τις σαφείς αποστάσεις που κράτησε και από το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την κόντρα με τη Ν.Δ., η κυρία Δούρου επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι τρέφει φιλοδοξίες για το μέλλον, διεκδικώντας εκ νέου ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή και ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οργή Κικίλια μετά τις ρομαντικές βόλτες!

Από τις ξαπλώστρες της Πάτμου και έχοντας στο πλάι του την παρουσιάστρια και πρώην σύζυγο του Πέτρου Κωστόπουλου Τζένη Μπαλατσινού ο Βασίλης Κικίλιας ήταν προκλητικός, καθώς επέλεξε την ώρα που καιγόταν η Ελλάδα να κάνει τα διαδικτυακά σχόλιά του μακρόθεν, άκοπα και ανέξοδα.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., τον οποίο συνέλαβε (όλως… τυχαίως) ο φωτογραφικός φακός στις κοινές του διακοπές με την πρώην εστεμμένη στα καλλιστεία τη δεκαετία του ’90 στο νησί τη Αποκάλυψης, μεταξύ παραλίας και ουζερί, τουιτάριζε κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ανικανότητα, ανοργανωσιά» και «θεωρίες συνωμοσίας». Ο εκπρόσωπος και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν φαίνεται να κρύβει ότι διατηρεί σχέση με την Τζένη Μπαλατσινού και κάνει κοινές εμφανίσεις μαζί της τόσο στα σοκάκια της Χώρας της Πάτμου όσο και στις παραλίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο τους γνωρίστηκαν μέσω κοινών γνωστών και, όπως φαίνεται, η σχέση τους δεν περιορίζεται μόνο στις κοινές διακοπές στο νησί όπου πηγαίνει ανελλιπώς η κυρία Μπαλατσινού τα τελευταία χρόνια.

Η Κύπρος στέλνει βοήθεια

Ετοιμη να αποστείλει πεζοπόρο τμήμα 60 ανδρών, καθώς και έξι οχήματα, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που κατακαίουν την Ανατολική Αττική αλλά και άλλες περιοχές της χώρας μας είναι η Κύπρος. Μάλιστα, ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου (φωτό) συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και η δύναμη πυρόσβεσης με τα οχήματα είναι σε αναμονή οδηγιών από την Αθήνα για αποστολή C-130 για μεταφορά τους.

Ο κ. Νικολάου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως τη Δευτέρα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Νίκο Τόσκα, στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της Λευκωσίας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Εχω μιλήσει με τον κ. Τόσκα και προτείναμε την αποστολή μιας πεζοπόρας δύναμης 60 ατόμων, αποτελούμενης από πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και μέλη της Πολιτικής Αμυνας, καθώς και μικρών οχημάτων πυρόσβεσης, η πρόταση έγινε αποδεκτή και αναμένουμε οδηγίες για τα περαιτέρω» ανέφερε.

Βαριές καταγγελίες για εμπρησμό από Τόσκα και Κοντονή

Σοβαρότατες καταγγελίες για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών και «αποσταθεροποίησης» εξαπολύουν με δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις τους κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, επιμένοντας ότι τόσο ο αριθμός όσο και η επιλογή του τόπου και του χρόνου που ξέσπασαν τα πύρινα μέτωπα δεν είναι τυχαία.

Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας, κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην οποία μετείχε και ο πολιτικός του προϊστάμενος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, εμφανίστηκε κατηγορηματικός.

Οπως ανέφερε ο κ. Τόσκας, «αρκετές από τις πυρκαγιές δεν μπορεί παρά να είναι έργο εμπρηστών».

Βέβαιος

Εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι «οι 19 στη Ζάκυνθο σίγουρα ήταν εμπρησμοί», όπως και για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν εντός του αστικού ιστού της Αττικής την προηγούμενη εβδομάδα.
Απολύτως βέβαιος ότι μεγάλο μέρος των πυρκαγιών οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο εμφανίστηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Απαντώντας στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας, ο Σταύρος Κοντονής σε δήλωσή του αναφέρει:

«Αν η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να κατανοήσει ότι οι πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώνονται συγχρόνως με πολλές εστίες, όχι απλά σε έναν νομό, αλλά σε μία κοινότητα, συνιστούν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, όταν δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι όταν σε έναν νομό υποχωρεί ένα μέτωπο πυρκαγιάς και την ίδια στιγμή εκδηλώνονται δύο ή και περισσότερα, τα οποία οδηγούν σε διάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων που μάχονται εδώ και πολλές μέρες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, τότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ηγεσία της Ν.Δ. ή στερείται κοινής λογικής ή κοινής αντίληψης».

Εμπρησμούς πίσω από τα καμένα βλέπει, επίσης, ο Παύλος Πολάκης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει λόγο για «οργανωμένο σχέδιο ανωμαλίας».

Υποκρισία Ψινάκη από το… ερημονήσι (Μύκονο)

Με τον δικό του… μοναδικό τρόπο προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης σχετικά με την… εξαφάνισή του, όταν οι πύρινες φλόγες έκαιγαν την ανατολική Αττική.
Από το απόγευμα της Κυριακής, που ξέσπασαν οι πρώτες πυρκαγιές και σύντομα έδειξαν ότι απειλούν ολόκληρη την ανατολική Αττική, ολόκληρος ο μηχανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέλαβε δράση, προκειμένου να συνδράμει στο έργο των πυροσβεστών, ωστόσο ο Ηλίας Ψινάκης ήταν απών λόγω… διακοπών.

Τη Δευτέρα αργά το βράδυ ο δήμαρχος Μαραθώνα έκανε θεαματική εμφάνιση στο μέτωπο της φωτιάς, φέρνοντας νερά και σάντουιτς για τους πυροσβέστες και με δηλώσεις του έδωσε τη δική του εξήγηση για την απουσία του, λέγοντας ότι δεν γνώριζε για την πυρκαγιά, γιατί βρισκόταν σε ένα… ερημονήσι, μέχρι που τον ειδοποίησε τηλεφωνικά στις 6 το πρωί της Δευτέρας η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, οπότε «άρπαξε» ένα ελικόπτερο και έφτασε στον Μαραθώνα.
Μια «βόλτα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, αποκάλυψε ότι το ερημονήσι δεν ήταν άλλο από τη… Μύκονο!

Στις 7.30 το βράδυ της Κυριακής, ο δήμαρχος και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής παραβρέθηκαν στα εγκαίνια ενημερωτικού κέντρου πρόληψης θαλάσσιων σπορ.
Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 17.00, όμως ο δήμαρχος Μαραθώνα, όλως περιέργως, δεν είχε ενημερωθεί για το τι συμβαίνει στην ανατολική Αττική.

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα