Βόρεια Κορέα: «Ανέκρουσε πρύμναν» για την εκτόξευση

Ο Γιονγκ Ουν άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο πυραυλικής επίθεσης δεν θα είναι άμεσο και είπε στις ΗΠΑ να κάνουν κίνηση καλής θέλησης

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ως σημάδι πως η Βόρεια Κορέα «ρίχνει τους τόνους» στη συνεχιζόμενη ένταση των τελευταίων ημερών με τις ΗΠΑ ερμηνεύτηκαν από αναλυτές οι τελευταίες κινήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο ηγέτης της χώρας, όπως έγινε γνωστό, ενημερώθηκε μεν για το σχέδιο εκτόξευσης πυραύλων κοντά στη νήσο Γκουάμ, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η εφαρμογή του δεν θα είναι άμεση.

Συγκεκριμένα, ο Κιμ «εξέτασε το σχέδιο επί μακρόν» και «το συζήτησε» με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης που έκανε τη Δευτέρα στο κέντρο διοίκησης της Στρατηγικής Δύναμης που είναι υπεύθυνη για τους πυραύλους. Κάλεσε ακολούθως τις ΗΠΑ να κάνουν μια πρώτη χειρονομία για να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA. «Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές έχουν βρεθεί με τη θηλιά στον λαιμό λόγω της απερίσκεπτης φασαρίας τους περί στρατιωτικής αντιπαράθεσης» φέρεται ότι είπε ο Κιμ κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης.

Δεν αναφέρθηκε όμως σε καμία συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου του για την Γκουάμ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις εξαρτώνται από την Ουάσινγκτον, αφού δήλωσε ότι θα παρατηρήσει «για λίγο ακόμη την ηλίθια και ανόητη συμπεριφορά των Γιάνκηδων»! Παρ’ όλα αυτά φάνηκε να κάνει και κάποιο άνοιγμα στις ΗΠΑ. «Προκειμένου να πέσουν οι εντάσεις και να αποτραπεί μια επικίνδυνη στρατιωτική σύρραξη στην κορεατική χερσόνησο είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να κάνουν πρώτες την κατάλληλη επιλογή» είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο τι είδους «επιλογή» εννοούσε.

«Ενδιαφερόμαστε αλλά…»

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών τους Ρεξ Τίλερσον διαμήνυσαν πως παραμένουν ανοιχτές στο ενδεχόμενο διεξαγωγής διαλόγου με την Πιονγιάνγκ. «Ενδιαφερόμαστε πάντα για την αναζήτηση μίας οδού προς τον διάλογο» είπε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον, τόνισε όμως πως κάτι τέτοιο «εξαρτάται από εκείνον» αναφερόμενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα