«Τοπίο στην ομίχλη» οι εισφορές για πληρωμή με απόδειξη δαπάνης

Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλουν χιλιάδες επαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι κάποια στιγμή πληρώθηκαν με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Ουδείς γνωρίζει αν θα πρέπει να πληρώσουν ή όχι εισφορές οι εργαζόμενοι που περιστασιακά ή όχι έλαβαν αμοιβή με απόδειξη δαπάνης (τίτλος κτήσης), ενώ το «κενό» στην εφαρμογή της νομοθεσίας έχει δημιουργήσει χώρο για νέα φαινόμενα παρανομίας.

Για παράδειγμα δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που προτείνουν στους επαγγελματίες που συνεργάζονται να πληρωθούν με απόδειξη δαπάνης -παρότι έχουν «μπλοκάκι»- για να γλιτώσουν τις εισφορές, ώσπου να ξεκαθαριστεί τι ισχύει.

Η δημιουργία συνθηκών υποκατάστασης της αμοιβής με «μπλοκάκι» με εκείνη της απόδειξης δαπάνης κινδυνεύει να λάβει μεγάλες διαστάσεις, αν το υπουργείο Εργασίας δεν εκδώσει σύντομα τη σχετική εγκύκλιο, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου όσοι αμείβονται με τίτλο κτήσης θα πρέπει να καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά αντίστοιχη αυτής που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για εισόδημα που προέρχεται από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος και για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης (δηλαδή 20%+6,95%).

Ωστόσο μετέπειτα δηλώσεις στελεχών του υπουργείου δημιούργησαν σύγχυση, καθώς αφέθηκε να εννοηθεί ότι δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών και δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο όσοι αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, για κάποιες περιστασιακές και χωρίς μόνιμο χαρακτήρα εργασίες.