Πρωταθλητές στο «ξήλωμα» των ΑΕΙ

Κατά 60% (όσο πουθενά αλλού στην Ε.Ε.) έχουν μειωθεί από το 2008 οι κρατικές δαπάνες για  την ανώτατη εκπαίδευση, σύμφωνα με έρευνα

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Πρωταθλήτρια στις περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης αναδεικνύεται η χώρα μας, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πανεπιστημίων (EUA). Σύμφωνα με την έκθεση διαχρονικά η μεγαλύτερη μείωση δημόσιας χρηματοδότησης σε χώρα της Ε.Ε. εντοπίζεται στην Ελλάδα, όπου από το 2008 ο προϋπολογισμός για την ανώτατη εκπαίδευση έχει συρρικνωθεί συνολικά κατά 60%.

Οι συνέπειες των περικοπών αυτών μπορεί να επηρεάσουν και τους αποφοίτους, ως εργαζομένους, καθώς οι διαρκώς μειούμενες δαπάνες πιθανότατα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα των σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων, που αποτελεί σημαντικό εφόδιο προσόντων για όσους αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, λόγω και του brain drain.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Δημόσιας Χρηματοδότησης (της EUA), μόνο μέσα σε έναν χρόνο (2015-2016) η Ελλάδα έχει περιστείλει τις δαπάνες για την εκπαίδευση σε ποσοστό 16%, ενώ την ίδια χρονική περίοδο η Τουρκία αύξησε τις δαπάνες για εκπαίδευση -τουλάχιστον ονομαστικά- στο εντυπωσιακό 27%!

Οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πανεπιστημίων (EUA) επισημαίνουν ότι η χρηματοδότηση των ΑΕΙ επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων, στους οποίους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των χωρών, η διακύμανση του αριθμού των φοιτητών και ο πληθωρισμός.
Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα της EUROSTAT στην Ελλάδα οι δαπάνες για την εκπαίδευση ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2015 ανήλθαν στο 4,3% και ήταν μικρότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των «28», που κυμαίνονταν στο 4,9%. Από την επεξεργασία των στοιχείων εντοπίζεται το εξής παράδοξο, που σχετίζεται με τη διακύμανση του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα το 2013, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, οι δαπάνες της κυβέρνησης για την εκπαίδευση ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν στο 4,6%.

Περισσότεροι φοιτητές

Επιπλέον, στην περίπτωση της χώρας μας διαπιστώνεται ότι από το 2008 έως το 2015 και παρά τη μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων ο φοιτητικός πληθυσμός αυξήθηκε κατά 15%, γεγονός που σημαίνει ότι σε μεγαλύτερο πληθυσμό μοιράζεται μικρότερο ποσό δαπάνης, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και την κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα