Προεδρικό μήνυμα για τις αποζημιώσεις

«Τα σημάδια της ναζιστικής θηριωδίας δεν πρέπει να σβηστούν ποτέ»

Από το Κομμένο της Αρτας, όπου την επομένη του εορτασμού της Παναγίας το 1943 τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν σκοτώνοντας άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, βιάζοντας και καίγοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θέλησε να στείλει μήνυμα τόσο προς τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις που οφείλονται στην Ελλάδα όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η δημοκρατία του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης έχει υπαρξιακή ανάγκη αδιάλειπτης και ανυποχώρητης υπεράσπισης, καθώς οι κίνδυνοι δεν έχουν περάσει» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος από το Κομμένο, όπου τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 317 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου 1943.

Κατά την τελετή της ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε: «Οι Ελληνες δεν ξεχνούμε στο διηνεκές και τη βάρβαρη σφαγή του Κομμένου, γιατί τα σημάδια της ναζιστικής θηριωδίας δεν πρέπει να σβηστούν ποτέ έτσι ώστε η συνείδησή μας να παραμείνει σ’ εγρήγορση, για να μην επιτρέψουμε στο μέλλον ανάλογα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Ολοι, και ιδίως εμείς οι Ελληνες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό εξαρτάται από την υπεράσπιση του ανθρώπου, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Και αυτή η υπεράσπιση είναι ένας αγώνας διαρκής και ανυποχώρητος. Δεν είναι ένας αγώνας περιστασιακός· στην κυριολεξία είναι αγώνας ζωής και στάση ζωής» ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι αξιώσεις της χώρας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι θέση εθνική. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ιερής μνήμης και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς τους Ελληνες, εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας ο ΠτΔ είπε: «Οπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός επιβάλλει τη σχετική απόφαση να λάβει αρμόδιο δικαστικό φόρουμ με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω διεθνούς δικαίου».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα