Στο ψυγείο οι πύραυλοι του Κιμ

Η Β. Κορέα ανέβαλε την εκτόξευση, βάζοντας τέλος στην ένταση με τις ΗΠΑ

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Τίτλοι τέλους στην ένταση που κλιμακώθηκε το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα μπορεί -επίσημα- να μην έχουν πέσει, ωστόσο τα σημάδια μέσα από τις κινήσεις των δύο πλευρών καταδεικνύουν την αμοιβαία διάθεση να πέσουν οι τόνοι. Αλλωστε τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Πιονγιάνγκ έδειχναν αποφασισμένες να φτάσουν στα άκρα, με απροσδιόριστες αλλά και καταστροφικές συνέπειες και για τις ίδιες και για τον πλανήτη…

Τα ξημερώματα της Τετάρτης τα κρατικά βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν την είδηση ότι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν ανέβαλε την απόφαση για την εκτόξευση πυραύλων κοντά στην αμερικανικής επικράτειας νήσο Γκουάμ, περιμένοντας να δει τι θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια ώρα δε οι ΗΠΑ δήλωναν ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών εξαρτάται από τον Κιμ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ακόμη ένα βήμα πιο πέρα επαινώντας τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, επειδή ανέβαλε την απόφασή του για την εκτόξευση πυραύλων.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας έλαβε μια πολύ συνετή και εύλογη απόφαση» έγραψε χαρακτηριστικά σε μήνυμά του στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, συμπληρώνοντας ότι «η εναλλακτική θα ήταν καταστροφική και απαράδεκτη!».
Παρά τις εξελίξεις που καταδεικνύουν εκτόνωση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο, η διεθνής κοινότητα αφουγκράζεται προσεκτικά τις κινήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών απαιτώντας «σύνεση και ψυχραιμία».

Χθες η Ανγκελα Μέρκελ δήλωνε ότι η κρίση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Βόρεια Κορέα, μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και πως η ίδια κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση. «Είμαι κατηγορηματικά κατά της ρητορικής της στρατιωτικής ισχύος που χρησιμοποιείται απ’ όλες τις πλευρές. (…)

Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση γι’ αυτή τη διένεξη, θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων» είπε εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας για το θέμα. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διαβεβαίωσε τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας, καθώς και της Νότιας και Βόρειας Κορέας πως προτίθεται να μεσολαβήσει, ώστε να αρχίσουν οι συνομιλίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα