Blood-e: Η πρώτη διαδικτυακή κοινότητα που ενώνει όλους τους αιμοδότες

Στην αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα στοχεύει η πρώτη διαδικτυακή κοινότητα που δημιουργήθηκε με αυτόν τον σκοπό και φέρει το όνομα Blood-e. Πρόκειται για μια ιδέα που πήρε σάρκα και οστά το 2014 από τη φοιτήτρια -τότε- στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ναταλία Κριτσάλη και δύο συμφοιτητές της, τους Παναγιώτη Σφήκα και Αλέξανδρο Σωτηρόπουλο.

Αιτία στάθηκε ένα περιστατικό που συνέβη το 2012, όταν η στενή συγγενής μιας φίλης της Ναταλίας Κριτσάλη χρειάστηκε αίμα και τότε η ίδια συνειδητοποίησε τις αυξημένες ανάγκες για αίμα που υπάρχουν στη χώρα μας σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις. Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» η υπεύθυνη επικοινωνίας της κοινότητας Ελλη Μελέα, «στην Ελλάδα λιγότερο από το 50% των αναγκών σε αίμα καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κάνει μεγάλες εισαγωγές αίματος από την Ελβετία». 

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα bloode.org καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια έκκληση για αίμα, η οποία φτάνει σε όσους από τους 4.500 εθελοντές αιμοδότες της κοινότητας είναι κατάλληλοι. Το επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιηθεί η αιμοδοσία σε οποιοδήποτε νοσοκομείο εξυπηρετεί τους αιμοδότες, με μια απλή αναφορά του ονόματος του ασθενούς. 

Σύμφωνα με την κυρία Μελέα, μέχρι στιγμής οι εκκλήσεις για αίμα έχουν φτάσει τις 154, ενώ έχουν βοηθηθεί πάνω από 3.000 άτομα. Το Blood-e διοργανώνει ποικίλες δράσεις, όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ πραγματοποιεί και τις αιμοδοσίες εταιριών, συνήθως μέσα στις εγκαταστάσεις τους. 

Παράλληλα, το Blood-e έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ αυτών την πρώτη θέση στον Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκε από το Σωματείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Γιώτα Φλώρου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα