Τρόμος (και) στη Βαρκελόνη

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη με τη μορφή τυφλού χτυπήματος, όταν ένα βαν έπεσε χθες το απόγευμα πάνω σε πλήθος ανθρώπων στον τουριστικό πεζόδρομο Ράμπλας, στο κέντρο της Βαρκελόνης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 80 – ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και Ελληνες. Συγκεκριμένα, μια μητέρα με τα δύο παιδιά της που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Η εφημερίδα «El Pais» έγραφε ότι ο οδηγός, αφού σκόρπισε τον θάνατο, εγκατέλειψε το βαν και διέφυγε πεζή, ενώ λίγη ώρα μετά την επίθεση αναφέρθηκε η ύπαρξη ενόπλων και «κατάστασης ομηρίας» σε τουρκικό εστιατόριο στην περιοχή. Οι αστυνομικές Αρχές, που έκαναν από την αρχή λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς μέσα στο βαν βρήκαν διαβατήριο που ανήκει σε Ισπανό πολίτη με αραβικό επώνυμο, απέκλεισαν την περιοχή και εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη. Μέχρι χθες είχαν επιβεβαιωθεί δύο συλλήψεις, ενώ σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία έπεσε νεκρός ένας δράστης.

Οι ισπανικές αρχές έκαναν λόγο για μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση, για την οποια την ευθύνη ανέλαβε χθες βράδυ το Ισλαμικό Κράτος. Το μοιραίο βαν είχε ενοικιαστεί -μαζί με ένα δεύτερο όμοιό του που εντοπίστηκε στην πόλη Βικ- από έναν 20χρονο άνδρα ονόματι Ντρις Ουκαμπίρ, ο οποίος έχει καταγωγή από το Μαρόκο.

Οι σκηνές πανικού που διαδραματίστηκαν αποτυπώθηκαν με σαφήνεια στις αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων. «Ξαφνικά άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας» είπε ο Αμερ Ανουάρ. «Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί, εκκενώνοντας την πλατεία της Καταλονίας και φωνάζοντας “τρομοκρατική επίθεση”». Ακόμα ένας αυτόπτης, ο Ιθαν Σπίμπεϊ, είπε στο Sky News ότι «επικράτησε χάος» και «κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διαφύγουν».

Από τον Ιούλιο του 2016 τζιχαντιστές έχουν χτυπήσει με την ίδια τακτική, με αποτέλεσμα τον θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων, στη Νίκαια, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και στη Στοκχόλμη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα