Οι Αμερικανοί ανοίγουν πανιά για τη Σύρο!

Ο πρέσβης Τζ. Πάιατ αποκάλυψε ότι δύο εταιρίες ενδιαφέρονται για το Νεώριο! «Ψάχνονται» και για γυρίσματα ταινιών

Ρεπορτάζ
Παναγιώτης Λιάκος

Ο Αμερικανός πρεσβευτής αποχωρεί από ναυπηγείο των Κυκλάδων καταχειροκροτούμενος από τους Ελληνες εργάτες, συνδικαλιστές και μη, που προσβλέπουν πια μόνο στις ΗΠΑ για μια σοβαρή, αξιόπιστη και σταθερή λύση για το εργασιακό αδιέξοδό τους.
Τα παραπάνω δεν είναι σκηνή από προπαγανδιστική ταινία της ψυχροπολεμικής περιόδου, αλλά η αποτύπωση της πραγματικότητας.

Η Ελλάδα, που έχει χτυπηθεί από τη θεομηνία της ανεργίας και ταλαιπωρείται βάναυσα από τις χαίνουσες πληγές της γερμανικής τιμωρητικής διάθεσης απέναντι στον λαό μας, δεν έχει καμία σχέση με την πάλαι ποτέ έξαλλα αριστερίζουσα μητρόπολη του αντιαμερικανισμού στην Ευρώπη.
O πρεσβευτής της υπερδύναμης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, συνοδευόμενος από στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ερμούπολη για να συναντηθεί με φορείς του νησιού και -κυρίως- να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, της καρδιάς της οικονομικής ζωής και του κέντρου της παραγωγής γεωπολιτικής ισχύος και σημασίας του τόπου, η οποία εδώ και μήνες έχει σταματήσει να λειτουργεί.

Ο κ. Πάιατ διεμήνυσε προς όλους όσοι τον συνόδευσαν στην περιήγησή του στο Νεώριο τη σαφή πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να διευκολύνει το πέρασμα του Νεωρίου στην ιδιοκτησία εταιρίας αμερικανικών -ή έστω δυτικών- συμφερόντων. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που ήρε όλα τα εμπόδια που συναντούσαν αμερικανικές εταιρίες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών να επιλέγουν την Ελλάδα, και εν προκειμένω τη Σύρο, για τα γυρίσματά τους.

Ενημερωμένος

Εντύπωση στους παρευρισκομένους έκαναν η εις βάθος ενημέρωση που είχε για όσα αφορούν το Νεώριο ο Αμερικανός διπλωμάτης και η εγκάρδια και φιλική στάση του προς τους εργαζομένους, οι οποίοι ως ένδειξη καλής θελήσεως του απένειμαν τιμητική πλακέτα.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νεώριο ζήτησε πληροφορίες και εκτιμήσεις για τις δυνατότητες της μονάδας, για την ταχύτητα με την οποία μπορεί να τεθεί σε κανονική λειτουργία, για την επαγγελματική δεινότητα, την αξιοπιστία και την ευσυνειδησία του ντόπιου εργατικού δυναμικού, και επιβεβαίωσε στον εκπρόσωπο των εργαζομένων, πρόεδρο του Δ.Σ. του προσωρινού σωματείου των απασχολουμένων στη μονάδα Αντώνη Χατζαντώνη, την ύπαρξη ενδιαφέροντος από δύο επενδυτικά σχήματα των ΗΠΑ για το Νεώριο και σχολίασε τη στρατηγική σημασία που έχουν για τη χώρα του το Νεώριο και το λιμάνι της Σύρου. Ταυτόχρονα διατύπωσε και την άποψή του ότι η ελληνική πλευρά, το κράτος, οι φορείς και η κυβέρνηση θα ανταποκριθούν θετικά στο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για το Νεώριο και οι σχετικές διαδικασίες δεν θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις και προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί αρκετούς μήνες, εκδήλωσαν την πρόθεση να βοηθήσουν οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια επαναλειτουργίας του Νεωρίου. Εξέφρασαν παράλληλα την απόγνωσή τους για την παρούσα κατάσταση αλλά και τη δυσπιστία τους για τις προθέσεις ορισμένων παραγόντων του νησιού που προωθούν το ολέθριο για το νησί και τη χώρα σενάριο του κλεισίματος του Νεωρίου και τη μετατροπή του χώρου σε απλή μαρίνα για κότερα.

Η Σύρος, έπειτα και από αυτή την εξέλιξη και αν, φυσικά, δεν πλήξει τα σχέδια των επενδυτών η μάστιγα της κρατικής αβελτηρίας και της γραφειοκρατίας, αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα καίριο ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο της Μεσογείου και σε ένα ιδανικό πλατό για τις χολιγουντιανές παραγωγές!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα