«Εφυγε» η τελευταία σταρ

Συγκίνηση προκάλεσε ο ξαφνικός χαμός της μεγάλης πρωταγωνίστριας Ζωής Λάσκαρη που «έσβησε» χθες σε ηλικία 73 ετών

Από τη
Γιώτα Φλώρου

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο προκάλεσε χθες η είδηση του ξαφνικού χαμού της μεγάλης πρωταγωνίστριας του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου Ζωής Λάσκαρη, σε ηλικία 73 ετών.
Οπως έγινε γνωστό, η ηθοποιός «έφυγε» στον ύπνο της, στο σπίτι που διατηρούσε στο Πόρτο Ράφτη. Η Ζωή Κουρούκλη, όπως ήταν το πραγματικό όνομά της, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου του 1944. Φοίτησε στη Σχολή Βαλαγιάννη, στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών Καλαμαρί και στη δραματική σχολή του Πέλλου Κατσέλη. Το 1959, σε ηλικία μόλις 15 χρονών, στέφεται Σταρ Ελλάς.

Η κινηματογραφική καριέρα της άρχισε το 1961, όταν ο Φιλοποίμην Φίνος την επιλέγει για πρωταγωνίστρια στον «Κατήφορο».
Η ταινία γνωρίζει τεράστια εισπρακτική επιτυχία και καθιερώνει τη Ζωή Λάσκαρη ως μόνιμη πρωταγωνίστρια και μία από τις πιο λαμπρές σταρ της «χρυσής» εποχής του κινηματογράφου.
Τότε ο Φίνος αποφασίζει να αλλάξει και το επίθετό της, για να μην την μπερδεύει ο κόσμος με την ξαδέρφη της Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν ήδη γνωστή τραγουδίστρια.

Εχοντας υπογράψει ήδη από το 1961 αποκλειστικό συμβόλαιο με τη Φίνος Φιλμ, τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσει σε όλες τις μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες του Φίνου και θα συνεργαστεί με όλους τους σταρ της εποχής. Από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ξεχωρίζουν τα φιλμ «Νόμος 4000», «Στεφανία», «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Κορίτσια για φίλημα», «Οι θαλασσιές οι χάντρες».

Στην κινηματογραφική καριέρα της συνεργάστηκε με μεγάλα και αγαπημένα ονόματα, μεταξύ των οποίων οι Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Κούρκουλος.
Με τους ρόλους που υποδύεται η Λάσκαρη διαμόρφωσε την περσόνα της δυναμικής αλλά και μοιραίας γυναίκας. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 η ίδια, μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη, θεωρείται από τις μεγαλύτερες ντίβες και τις πιο εμπορικές σταρ στην Ελλάδα.

«Αναμέτρηση»

Η τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση της μεγάλης ηθοποιού γίνεται το 1982 στην ταινία του Γιώργου Καρυπίδη «Αναμέτρηση».
Στο θέατρο, τη μεγάλη της αγάπη, θα στραφεί την εποχή της δύσης της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και θα το υπηρετήσει πιστά για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, παρουσιάζοντας στο κοινό κλασικά έργα μεγάλων θεατρικών συγγραφέων.
Ενδεικτικά, σημαντικές παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε είναι οι εξής: τη δεκαετία του ’70 τα «Ξυπόλητη στο πάρκο» του Νιλ Σάιμον, «Μις Πέπσι» του Πιερέτ Μπρουνό, τη δεκαετία του ’90 «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Εντουαρντ Αλμπι, «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο’ Νιλ.

Εκλεισε με τη «Νύφη κουράγιο»

Το 1997 η συνεργασία της με τον Μιχάλη Κακογιάννη στις «Τρωάδες» χαιρετίστηκε θερμά από τον ελληνικό και τον διεθνή Τύπο. Τη δεκαετία του 2000 -συγκεκριμένα το 2003- προχωρά στην ίδρυση της δικής της θεατρικής σκηνής στον πολυχώρο Αθηναΐδα, που φέρει το όνομά της, ενώ εμφανίζεται μεταξύ άλλων στις παραστάσεις «Ευαίσθητη ισορροπία» του αγαπημένου της θεατρικού συγγραφέα Εντουαρντ Αλμπι, «Διαμάντια και μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη, «Ωραία χρόνια» του Xάρολντ Πίντερ. Τις δύο τελευταίες θεατρικές σεζόν πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Νύφη κουράγιο», σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Μουτσινά, η οποία ανέβηκε στο θέατρό της στην Αθηναΐδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα