Ante portas η ανακοίνωση των βάσεων

Σε λιγότερο από δέκα ημέρες θα έχουν γνωστοποιηθεί στους υποψηφίους.Ποιοι παράγοντες είναι καθοριστικοί

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Σε λιγότερο από δέκα ημέρες τελειώνει η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την ημερομηνία, αλλά υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι βάσεις θα ανακοινωθούν από τις 28 έως -το αργότερο- τις 31 Αυγούστου. Αυτό αποτελεί ρεκόρ, καθώς φέτος οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν πολύ αργά χρονικά, σε σύγκριση με προηγούμενα έτη.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία των βάσεων είναι οι χαμηλές επιδόσεις σε μαθήματα, όπως τα Μαθηματικά προσανατολισμού για το 2ο και το 5ο πεδίο, η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις περιζήτητες σχολές και -το κυριότερο- οι προσωπικές επιλογές των υποψηφίων.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζητέγα, αντιπρόεδρο του ομίλου «Πουκαμισάς», οι τάσεις των βάσεων θα είναι μεικτές. Στο 1ο πεδίο η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν υψηλότερη κατά 411 μόρια. Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζητέγας, προδιαγράφει αντίστοιχη άνοδο των βάσεων, καθώς έχει αυξηθεί και το πλήθος των υποψηφίων. Η άνοδος θα είναι μικρότερη στα υψηλόβαθμα τμήματα και μεγαλύτερη στις σχολές που κινούνται κάτω από τα 16.000 μόρια.

Πτώση

Στο 2ο πεδίο η μέση επίδοση των υποψηφίων είναι μικρότερη κατά 350 μόρια και επομένως, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ομίλου «Πουκαμισάς», αναμένεται πτώση, η οποία θα είναι ιδιαίτερα εμφανής σε όλες τις υψηλόβαθμες σχολές. Επιβεβαιώνεται, εξάλλου, η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές τουλάχιστον μέχρι τα 15.000 μόρια, καθώς έχουμε 663 λιγότερους μαθητές φέτος με μόρια από 17.000 και πάνω σε σχέση με πέρυσι.
Προσοχή μεγάλη απαιτείται στις κοινές σχολές 2ου και 3ου πεδίου, καθώς φαίνεται ότι ανεβαίνει πολύ το Χημικό και μάλλον προσγειώνεται το Γεωπονικό.

Στο 3ο πεδίο, στο οποίο συγκεντρώνονται υποψήφιοι με υψηλές επιδόσεις, θα παρατηρηθούν μεικτά πρόσημα.
Στοιχείο που διατηρεί τις βάσεις των Ιατρικών Σχολών είναι η σημαντική μείωση των εισακτέων σε αυτές. Επειδή όμως η μέση επίδοση των υποψηφίων είναι μικρότερη κατά 300 μόρια σε σχέση με την περσινή, αναμένεται πτώση σε σχολές κάτω των 18.000 μορίων.

Από την πτώση αυτή θα πρέπει ίσως να εξαιρεθούν τα τμήματα Χημείας, τα οποία είχαν διαμορφώσει τη βάση τους πέρυσι από υποψηφίους προερχόμενους αποκλειστικά από το 2ο πεδίο και τα οποία φέτος μπορούν να επιλεγούν και από υποψηφίους του 3ου πεδίου. Στο 4ο πεδίο, το οποίο μάλιστα τελεί υπό κατάργηση από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο, αναμένεται σημαντική αύξηση των βάσεων, λόγω του υπερδιπλασιασμού της ζήτησης.

Τέλος, στο 5ο πεδίο η πτώση των βάσεων θα είναι εντυπωσιακή σε όλες τις κλίμακες, καθώς η μέση επίδοση των υποψηφίων είναι φέτος χαμηλότερη κατά 650 μόρια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώσουν ελεύθερα σχολές και τμήματα, χωρίς τα στερεότυπα των περσινών βάσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα