Είμαστε ορθόδοξοι και θα παραμείνουμε

Στην πατρίδα μας η πίστη μας αποτελεί τη ρίζα μας, το σπίτι μας, την ιδιοπροσωπία μας

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πιστεύει ότι δεν είμαστε ένας ορθόδοξος λαός, αλλά ένα σύγχρονο κράτος. Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το ένα αποκλείει το άλλο. Η Μ. Βρετανία θεωρείται σύγχρονο κράτος, αλλά ο βασιλεύς ή η βασίλισσα είναι πάντοτε επικεφαλής της επικρατούσης θρησκείας και 26 αγγλικανοί επίσκοποι ή απλοί κληρικοί μετέχουν βάσει νόμου στη Βουλή των Λόρδων.

Προ ολίγων ετών στην Ιταλία προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση, διότι μία άθεη μητέρα προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αίτημα να μην υπάρχει στις σχολικές αίθουσες ο Εσταυρωμένος Ιησούς. Ολοι οι πολιτικοί της Ιταλίας, ακόμη και η κομμουνίστρια βουλευτής Νατάλια Γκίνσμπουργκ, τάχθηκαν υπέρ του Εσταυρωμένου ως θεμελίου της εθνικής και της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας. Το δικαστήριο, μετά τη συγκλονιστική αντίδραση των Ιταλών, δέχθηκε να αλλάξει την αρχική ετυμηγορία του. Τελικά, με διευρυμένη σύνθεση, αποφάσισε ότι είναι δικαίωμα της Ιταλίας να αναρτά τον Εσταυρωμένο σε όλες τις σχολικές αίθουσες, διότι ο χριστιανισμός αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής ταυτότητας της χώρας. Δεν είναι σύγχρονο κράτος η Ιταλία; Ή μήπως είναι αντιδραστικός θεσμός το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου;

Στην πατρίδα μας η Ορθοδοξία αποτελεί τη ρίζα μας, το σπίτι μας, την ιδιοπροσωπία μας. Το παρατηρούν πολλοί ξένοι, όπως ο αείμνηστος Γάλλος λογοτέχνης Ζακ Λακαριέρ, ο οποίος προ περίπου 15 ετών είχε διαπιστώσει: «Ο Ελληνας μέσα στην Ορθοδοξία νιώθει σαν στο σπίτι του». Ο αείμνηστος Βρετανός βυζαντινολόγος Στίβεν Ράνσιμαν έγραψε στον επίλογο του σπουδαίου βιβλίου του «Η Μεγάλη Εκκλησία εν αιχμαλωσία»: «Κατά τη διάρκεια των σκοτεινών αιώνων η Ορθοδοξία διεφύλαξε τον Ελληνισμό. Αλλά και χωρίς την ηθική δύναμη του Ελληνισμού η ίδια η Ορθοδοξία πιθανόν να είχε μαραζώσει»!
Οι πρόγονοί μας, που αγωνίστηκαν για να μας ελευθερώσουν από τον τουρκικό ζυγό, θεωρούσαν την ορθόδοξη πίστη απαραίτητο όρο επιβιώσεως του Ελληνισμού.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μιλώντας το 1838 στους μαθητές του πρώτου Γυμνασίου της Αθήνας, τόνισε: «Οταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως και ύστερα υπέρ Πατρίδος». Και ο πρώτος κυβερνήτης της ελευθέρας Ελλάδος, ο Ιωάννης Καποδίστριας, απαντούσε ως εξής στους δυτικούς πολιτικούς και διπλωμάτες όταν τον ρωτούσαν ποιοι είναι οι σύγχρονοι Ελληνες: «Το Ελληνικόν Εθνος σύγκειται εκ των ανθρώπων, οίτινες από της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως δεν έπαυσαν ομολογούντες την Ορθόδοξον Πίστιν και την γλώσσαν των Πατέρων αυτών λαλούντες».

Οσοι παρερμηνεύουν την ταυτότητά μας ας διαβάσουν τις διδαχές του νεομάρτυρος Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Θα διαπιστώσουν ότι η ελληνορθόδοξη παράδοση συνδυάζει τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό με την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο.
Είμαστε και θα παραμείνουμε ένας ορθόδοξος λαός.

Κωνσταντίνος Χολέβας

*Πολιτικός επιστήμων

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα