Ξέσπασμα του Ιωαννίνων κατά των Γερμανών

«Το κατοχικό δάνειο δεν ήταν δάνειο,αλλά αρπαγή»

Τα ερείπια της καμμένης από τους ναζί εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Ασπραγγέλων στο Ζαγόρι, όπου τέλεσε χθες το πρωί τη θεία λειτουργία ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, έδωσαν την ιδανική αφορμή για να προχωρήσει σε απερίφραστη καταδίκη της μισάνθρωπης ιδεολογίας του ναζισμού και να ταχθεί υπέρ της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία.

Ο ιεράρχης χαρακτήρισε τον ναζισμό ««ειδωλολατρία, μια δαιμονική κατάσταση η οποία δεν είχε ούτε θεό ούτε σεβασμό για την ανθρώπινη ύπαρξη ούτε το χάρισμα και την έννοια της ελευθερίας». Πράγματι, η Ορθόδοξη Εκκλησία από το 1872 έχει καταδικάσει ως αίρεση τον εθνοφυλετισμό, μια σκληρή έκφανση του οποίου αποτέλεσε η ναζιστική ιδεολογία. Ο μητροπολίτης Μάξιμος περιέγραψε τον ναζισμό ως «καταπίεση, να φτιάξουμε τον κόσμο έτσι όπως νομίζουμε εμείς ότι είναι καλός με κάθε μέσο, ακόμη κι αν χρειάζεται να δολοφονήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους».

Στη συνέχεια υπενθύμισε το ζήτημα του κατοχικού δανείου, κατηγορώντας τη Γερμανία ότι «άρπαξαν περιουσία ολόκληρη, εθνική, με το λεγόμενο “κατοχικό δάνειο”, που δεν ήταν δάνειο, αλλά αρπαγή, όμως υπάρχουν χαρτιά – είναι γραμμένο τι πήραν». Ο κ. Μάξιμος στηλίτευσε και τη διαχρονική αδράνεια της ελληνικής Πολιτείας σε αυτό το ευαίσθητο θέμα, διερωτώμενος γιατί «κανείς δεν βρέθηκε να έχει το θάρρος και τα μούτρα να πάει να ζητήσει το κατοχικό δάνειο;» και τονίζοντας ότι είναι «το χρυσάφι από την Τράπεζα της Ελλάδος, η περιουσία και ο μόχθος ενός λαού που τον κατέστρεψαν (σ.σ.: οι Γερμανοί κατακτητές)».

Τα λόγια του μητροπολίτη Ιωαννίνων έχουν βαρύνουσα σημασία και σημειολογία, καθώς ο κ. Μάξιμος -κατά κόσμον Βασίλειος Παπαγιάννης- γεννήθηκε, μεγάλωσε και διακόνησε ως κληρικός στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν το 1968, όπου μεγάλωσε και πήγε σχολείο. Στην Ελλάδα ήρθε για να σπουδάσει Θεολογία και, αφότου έκανε το μεταπτυχιακό του, επέστρεψε στη χώρα που γεννήθηκε, και πιο συγκεκριμένα στη Στουτγάρδη, όπου για πάρα πολλά χρόνια είχε ενεργό και σημαίνοντα ρόλο σε ειδικά προγράμματα για μετανάστες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα