«Θύελλα» για τον Ερντογάν στη Γερμανία

Η Μέρκελ τον εγκαλεί σε έντονο ύφος και ο Σουλτς δηλώνει ότι «έχει χάσει κάθε μέτρο» για την ανάμειξή του στις βουλευτικές εκλογές

Από την Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου 

Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα δηλώσεων που έχει ξεσπάσει από την περασμένη Παρασκευή μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου. Ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε εκ νέου χθες από τους Τούρκους που έχουν και γερμανική υπηκοότητα να «δώσουν ένα μάθημα» στις 24 Σεπτεμβρίου στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους που φέρονται «με ασέβεια» στην Τουρκία. Αμεση ήταν η απάντηση της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία τόνισε σε αυστηρό ύφος: «Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, ούτε στον πρόεδρο Ερντογάν, να παρεμβαίνει.

Οι Γερμανοί πολίτες, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ελεύθερα το κόμμα που επιθυμούν». Ανάλογη ήταν και η στάση του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Ερντογάν έχει χάσει κάθε μέτρο και ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τούρκου προέδρου να δίνει οδηγίες για τις γερμανικές εκλογές. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε «ασυνήθιστη ανάμειξη» στις υποθέσεις της Γερμανίας τις δηλώσεις του Ερντογάν, καταγγέλλοντας την «παρέμβασή του» στις εκλογές. Αυτές οι δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος εξαπέλυσε προσωπική επίθεση εναντίον του Γκάμπριελ. «Δεν έχει κανένα όριο!

Ποιος είσαι εσύ για να μιλάς για τον πρόεδρο της Τουρκίας; Να γνωρίζεις τα όριά σου! Προσπάθησε να μας κάνει μάθημα. Εδώ και πόσο καιρό είσαι πολιτικός; Πόσων ετών είσαι;» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον υποστηρικτών του στο Ντενιζλί, το περασμένο Σάββατο. Την ίδια ώρα, η Αγκυρα -διά στόματος του εκπροσώπου και αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ- κατηγόρησε το Βερολίνο για αλαζονική στάση εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε η προτροπή Ερντογάν προς τους Τουρκογερμανούς να μην ψηφίσουν τα μεγάλα κόμματα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο Μποζντάγ υπερασπίστηκε σθεναρά τον Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του απευθύνονταν μόνο στους ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα