Μυρίζει πάλι μπαρούτι στα Βαλκάνια

Ενταση για το Κόσοβο μεταξύ Σερβίας και ΠΓΔΜ, με το Βελιγράδι να αποσύρει από την πρεσβεία του στα Σκόπια όλο το προσωπικό

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Σε νέα και διόλου ευκαταφρόνητη εστία έντασης στην περιοχή των Βαλκανίων αναδεικνύεται το Κόσοβο, καθώς το βράδυ της Κυριακής έγινε η αιτία να ξεσπάσει αιφνίδια κρίση μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων, με αποτέλεσμα η Σερβία να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις το σύνολο των μελών της διπλωματικής αποστολής της στα Σκόπια.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντρ Βούτσιτς δήλωσε χθες ότι τόσο οι διπλωμάτες όσο και το προσωπικό αποσύρθηκαν από τα Σκόπια, καθώς στην αντίληψη του Βελιγραδίου υπέπεσαν «στοιχεία ιδιαίτερα επιθετικής συμπεριφοράς ενάντια στα θεσμικά όργανα» της χώρας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας Ιβιτσα Ντάτσιτς.

Αμφότεροι έκαναν λόγο για «εμπλοκή ξένων δυνάμεων» στην υπόθεση, αρνήθηκαν ωστόσο να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο κρατών εκδηλώθηκε με αφορμή το Κόσοβο, την αποσχισθείσα δημοκρατία που η Σερβία δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη, σε αντίθεση με τα Σκόπια.

Τα σκοπιανά ΜΜΕ συνδέουν την απόφαση του Βελιγραδίου να ανακαλέσει το διπλωματικό προσωπικό με την πιθανολογούμενη πρόθεση της ΠΓΔΜ να ασκήσει πιέσεις ώστε να γίνει το Κόσοβο μέλος της UNESCO.

«Υπάρχουν πολλές εικασίες αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες» ανέφερε ο Βούτσιτς σε δημοσιογράφους, ενώ ανακοίνωσε ότι είχε έρθει η ώρα ορισμένοι από τους εργαζομένους στην πρεσβεία να αντικατασταθούν.

Ο Ντάτσιτς τόνισε πως η Σερβία θα λάβει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της και πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα, μετά τις διαβουλεύσεις, μέρος του διπλωματικού προσωπικού θα επιστρέψει στα Σκόπια, όχι όμως ο πρεσβευτής, ο οποίος θα επιστρέψει αργότερα. Επιπλέον, ο επικεφαλής του σερβικού κράτους επέμεινε πως πρόθεσή του εξακολουθεί να είναι η διατήρηση καλών σχέσεων με τη γειτονική χώρα, όμως «η κατάσταση έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από 114 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και 23 χωρών-μελών της Ε.Ε. (αλλά όχι και από την Ελλάδα).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα