Σκάνδαλο στο «κρατίδιο» της Μυκόνου

Στο φως η τριετής σύμβαση-πρόκληση του Nammos, που υπεγράφη στις 26 Ιουλίου

«Δώρο» ο πιο εμπορικός αιγιαλός της χώρας με τους τζίρους εκατομμυρίων και τις ξαπλώστρες των 1.000 €. Παρότι υπάρχει όρος που απαγορεύει τις ηχητικές εγκαταστάσεις, οργανώθηκε (και φέτος) η συναυλία χλιδής του Αντώνη Ρέμου

Η Θέση μας: Το σκάνδαλο και το ανέκδοτο

Διαβάστε επίσης:

►Tουρκικές προκλήσεις με Καστελόριζο και Navtex

►Μυρίζει πάλι μπαρούτι στα Βαλκάνια

►ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν τον πόλεμο νεύρων

►Η Μαρέβα λέει ότι η χώρα βγαίνει (!!!) από την κρίση

►Ασφαλιστικό χαράτσι 38% για 70.000 επαγγελματίες

►Εσωσε την κόρη του από τον Αλβανό παιδεραστή

►Ελπίδες για θεραπεία της φαλάκρας

►Αγγλική επιβεβαίωση για τον θησαυρό

►Ομάδα ειδικών κρούει τον κώδωνα για τα ρομπότ-δολοφόνους

Η παραλία της Ψαρούς, δώρο στο Nammos!

Μόλις με 80 ευρώ/τ.μ. το γνωστό κέντρο της Μυκόνου νοίκιασε για τρία χρόνια (!) 270 τετραγωνικά στην πιο φημισμένη πλαζ

Μ ια απόφαση με «άρωμα» σκανδάλου να πλανάται πάνω από το… πριγκιπάτο της Μυκόνου έλαβε το υπουργείο Οικονομικών. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας αποφάσισε να παραχωρήσει αντί «πινακίου φακής» -ή… ξαπλώστρας, για να ακριβολογούμε- την κοσμοπολίτικη παραλία της Ψαρρούς στο γνωστό κέντρο Nammos, που κάθε καλοκαίρι κάνει… χρυσές δουλειές εκατομμυρίων ευρώ.

Οι… φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών είτε δεν ξέρουν είτε σκοπίμως υποεκτιμούν την εμπορική αξία της πιο διάσημης παραλίας της Μυκόνου. Δεν εξηγείται αλλιώς η παραχώρησή της για τρία χρονιά στο κέντρο Nammos αντί συνολικού μισθώματος 64.800 ευρώ ή 21.600 ευρώ κατ’ έτος! Με άλλα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών (μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας) νοικιάζει στο Nammos την παραλία (που είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο) για… 80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο!

Η τριετής σύμβαση (εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2019), που υπεγράφη στις 26/07/2017, προβλέπει την εκμίσθωση του κοινόχρηστου αιγιαλού και της παραλίας για απλή χρήση, και συγκεκριμένα για την τοποθέτηση ομπρελοξαπλωστρών. Βάσει της σύμβασης, στην προς παραχώρηση έκταση του κοινόχρηστου αιγιαλού μπορούν να τοποθετηθούν έως 27 σετ ομπρελών (27 ομπρέλες με 54 ξαπλώστρες), τα οποία το Nammos χρεώνει επισήμως έως 150 ευρώ κ.ά. (μία ομπρέλα με δύο ξαπλώστρες, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ξαπλώστρα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ στις μπροστινές θέσεις). Δηλαδή, τα ημερήσια ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης μόνο από την ενοικίαση των προαναφερόμενων ομπρελοξαπλωστρών ξεπερνούν στα επίσημα κιτάπια τα 4.000 ευρώ και στα ανεπίσημα, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τουλάχιστον τα τριπλά!

Με δόσεις!

Είναι προφανές ότι το μίσθωμα είναι υποτυπώδες για τη συγκεκριμένη… χρυσή παραλία. Το Δημόσιο θα εισπράξει από τους ιδιοκτήτες του Nammos ως ετήσιο μίσθωμα το ποσό των 21.600 ευρώ, ενώ στο σύνολο της τριετίας αυτοί θα καταβάλουν 64.800 ευρώ.
Η σύμβαση, μάλιστα, προβλέπει και ευκολίες πληρωμής! Βάσει της συμφωνίας, το 50% του μισθώματος (32.400 ευρώ) θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση, ύψους 10.800 ευρώ, καταβλήθηκε ήδη πριν από την υπογραφή του μισθωτήριου συμβολαίου, η δεύτερη δόση θα καταβληθεί έως τις 31/03/2018 και η τρίτη δόση, ύψους 10.800 ευρώ, θα καταβληθεί έως τις 31/03/2019.


Το υπόλοιπο ποσοστό 50% επί του συνολικού μισθώματος, υπέρ του Δήμου Μυκόνου (ύψους 32.400 ευρώ), θα καταβληθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις των 6.480 ευρώ έκαστη. Η πρώτη δόση πιστώθηκε ήδη, η δεύτερη δόση θα πληρωθεί έως τις 31/03/2018, η τρίτη δόση θα καταβληθεί έως τις 31/05/2018, η τέταρτη δόση έως τις 31/03/2019 και η πέμπτη δόση έως τις 31/05/2019.

Πάρτι… 50 ντεσιμπέλ!

Αίσθηση προκαλεί και ότι η σύμβαση απαγορεύει την τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στον δημόσιο χώρο. Ηδη πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια συναυλία του Αντώνη Ρέμου, με εισιτήριο που έφτανε τα 1.500 ευρώ το άτομο (!), ενώ προγραμματίζεται ακόμα μία τον Σεπτέμβριο.
Επίσης, σύμφωνα με τη σύμβαση, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους. Η παραλία, όμως, είναι γεμάτη παρεμβάσεις και προστίθενται και άλλες κατασκευές (π.χ. εξέδρες) κάθε φορά που γίνεται μια συναυλία!

Η σύμβαση προβλέπει ακόμα ότι η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησης οφείλει να μην ξεπερνά τα 50 ντεσιμπέλ σε οποιοδήποτε σημείο της παραχωρούμενης έκτασης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 50 ντεσιμπέλ είναι το ποσό του θορύβου που κάνει ένα κανονικό ψυγείο, ενώ μια ζωντανή ορχήστρα παράγει 105 ντεσιμπέλ.

Πάντως, «η σύμβαση προβλέπει ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το αρμόδιο Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας θα λάβει άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της κοινόχρηστης δημόσιας περιουσίας».
Προφανώς, οι έλεγχοι θα γίνουν μετά το… τέλος της τουριστικής περιόδου!

 

 
 
{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα