Χωρίς την Μπριζίτ ο Μακρόν στην Αθήνα

Θα είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επισκέπτεται ο Γάλλος πρόεδρος

Στα χνάρια του Μπαράκ Ομπάμα θέλει να βαδίσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Οπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τον προηγούμενο Νοέμβριο, λίγο πριν ολοκληρώσει τη θητεία του στον Λευκό Οίκο, έτσι και ο νέος ένοικος του Ελιζέ, πιθανότατα χωρίς τη σύζυγό του Μπριζίτ (που φέρεται ότι φοβάται τα αεροπλάνα), μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον τωρινό προγραμματισμό, θα μιλήσει στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» και στην Πνύκα (για λόγους ασφαλείας, ο κ. Ομπάμα δεν μίλησε τελικά, αν και προγραμματιζόταν).

Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα, στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ακολούθως με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και το βράδυ θα παραστεί στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ. Παυλόπουλος.

Την επομένη, βάσει του ισχύοντος πλάνου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να μιλήσουν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», παρουσία επιχειρηματιών.
Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας προγραμματίζεται να απευθύνει ομιλία, με προφανείς συμβολισμούς, από τον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας, κάτι πάντως που δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση της Βουλής των Ελλήνων.

Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Μακρόν σε ευρωπαϊκή χώρα μετά την εκλογή του, ύστερα από αυτή στο Βερολίνο και τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, οπότε προφανής είναι και η σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη επίσκεψη. Ο στόχος της ελληνικής πλευράς στις επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο είναι διπλός: Από τη μία, οικονομικός, προσελκύοντας γαλλικές επενδύσεις και, από την άλλη, πολιτικός, με την ελπίδα να προσφέρει απλόχερη στήριξη στην ελληνική προσπάθεια για ρύθμιση του χρέους.

Και ο ίδιος ο κ. Μακρόν, πάντως, δίνει έμφαση στις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε θέματα γεωστρατηγικής και στον συγκεκριμένο προσδιορισμό της Ευρώπης του μέλλοντος.