Αλλάζουν όλα για τις επισκέψεις σε γιατρούς

ΕΟΠΥΥ: Αυστηροί όροι για ραντεβού

Από την 1η Οκτωβρίου και όχι από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά, θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα επισκέψεων των ασθενών στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς. Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του προέδρου του οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη, διπλασιάζεται το πλαφόν των εβδομαδιαίων επισκέψεων από 50 σε 100, ενώ ο ελάχιστος χρόνος που θα διαρκεί κάθε επίσκεψη είναι τα 15 λεπτά.

Ολοι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί καλούνται να δηλώσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα αποζημίωσης του οργανισμού (e-ΔΑΠΥ) το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους κατά το οποίο θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι.

Καταγγελίες

Αφορμή για τις αλλαγές στάθηκαν καταγγελίες για την πρακτική γιατρών σε σχέση με το πλαφόν των επισκέψεων. Από ελέγχους της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), το 2016, διαπιστώθηκε ότι γιατροί απαιτούσαν επιπλέον αμοιβή από ασφαλισμένους, με το αιτιολογικό ότι είχε συμπληρωθεί το όριο των 200 επισκέψεων τον μήνα, ενώ δεν ίσχυε κάτι τέτοιο.

Τις νέες οδηγίες υποδέχτηκε η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ με ενστάσεις και προβληματισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το ατομικό πλαφόν αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε πολλές περιοχές της χώρας και αυτή η ανάγκη δεν καλύπτεται, όπως και να εφαρμοστεί ο επιμερισμός του».

Η ένωση, που εκπροσωπεί 5.500 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, υποστηρίζει ακόμα ότι ο ελάχιστος χρόνος επίσκεψης των 15 λεπτών «θεσπίζει αντιεπιστημονικούς κανόνες και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσλειτουργίες και τραγελαφικές καταστάσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα