Με σκληρή γραμμή στις 31 Αυγούστου ο Κοτζιάς στα Σκόπια

Ο υπουργός Εξωτερικών θα απευθύνει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση του γειτονικού κρατιδίου να αφήσει τα τεχνάσματα και τους εκβιασμούς για είσοδο σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. χωρίς να υπάρξει λύση για την ονομασία

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Μήνυμα στα Σκόπια ότι δεν μπορούν να παίζουν σε διπλό ταμπλό, άλλοτε εκβιάζοντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. χωρίς λύση στο όνομα και με την προσωρινή ονομασία FYROM, και άλλοτε καλλιεργώντας τον αλυτρωτισμό σε βάρος της Ελλάδας, θα κομίσει στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αυθημερόν, στις 31 Αυγούστου, ως ανταπόδοση αυτής του Νίκολα Ντιμιτρόφ τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα.

Ο κ. Κοτζιάς κατά την παραμονή του στα Σκόπια θα έχει συνομιλίες και γεύμα εργασίας με τον ομόλογό του, καθώς και σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία. Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών θα είναι η εφαρμογή και η επέκταση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προκειμένου να συμβάλουν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Είναι δεδομένο ότι θα τεθεί και το θέμα της ονομασίας, αλλά πληροφορίες από τη Βασιλίσσης Σοφίας αναφέρουν ότι οι συνομιλίες θα είναι περισσότερο διερευνητικές παρά ουσιαστικές, καθώς ουδεμία συγκεκριμένη πρόταση ή σκέψη έχει κατατεθεί από σκοπιανής πλευράς μέχρι στιγμής, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία και την παρελκυστική τακτική των Σκοπίων να διαπραγματευθούν.

Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει μπροστά της αυτοδιοικητικές εκλογές (τον προσεχή Οκτώβριο) και δεν την εξυπηρετεί να εγκαταλείψει τις εθνικιστικές τάσεις και να «ανοίξει» τις διαπραγματεύσεις για λύση με την ονομασία, αλλά δέχεται και την ασφυκτική πίεση του Νίκολα Γκρούεφσκι, τον οποίο ευελπιστούσε να βγάλει από το πολιτικό παιχνίδι. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Ζάεφ έχει κάνει σε επικοινωνιακό επίπεδο κάποιες κινήσεις, αλλά μέχρι εκεί. Αντιθέτως, και ειδικά κατά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στα Σκόπια, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είχε μιλήσει για διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία και με τη στήριξη της Αγκυρας, υπονομεύοντας όποιο «θετικό κλίμα».

Στα Σκόπια, ο Νίκος Κοτζιάς θα φθάσει οδικώς από τη Θεσσαλονίκη, όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια όλες οι ελληνικές διπλωματικές αποστολές που επισκέπτονται τη γειτονική χώρα, για να μη νομιμοποιήσουν τις αξιώσεις της γείτονος περί «Μακεδονίας». Σημειώνεται ότι τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στον κεντρικό δρόμο-πλατεία οι Σκοπιανοί έχουν δώσει το όνομα «Αλέξανδρος Μακεδών». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ίσως ζητήσει από τον Νίκολα Ντιμιτρόφ να αλλάξει τις ονομασίες αυτές, ως ένδειξη καλής θέλησης και της εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
«Μια τέτοια ενέργεια δεν έχει κόστος» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας με νόημα στους ισχυρισμούς των Σκοπιανών ότι για να «κατέβουν» τα αγάλματα που προάγουν τον αλυτρωτισμό σε βάρος της Ελλάδας και έβαλε σε όλες τις πλατείες ο Γκρούεφσκι χρειάζονται χρήματα. Και στο θέμα αυτό, πάντως, ο κ. Κοτζιάς θα κάνει αντιπρόταση: Θα διαβεβαιώσει τους Σκοπιανούς ότι, αν αποφασίσουν να τα γκρεμίσουν, θα βοηθήσει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς θα καταστήσει σαφές ότι παραβιάσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές – και διαθέτει αποδείξεις για σωρεία τέτοιων παραβιάσεων από την πλευρά των Σκοπίων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το διάστημα 2012-2017 έχουν σημειωθεί δεκάδες περιστατικά, όπου σε μνημεία, δημόσια κτίρια αλλά και σχολεία γίνονται αναφορές σε σύμβολα, όπως ο Ηλιος της Βεργίνας, η χρήση των οποίων απαγορεύεται από την ενδιάμεση συμφωνία, καθώς και σε άλλα σύμβολα που ανήκουν στην ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.

Υπάρχουν δε στους φακέλους που θα έχει μαζί του ο υπουργός Εξωτερικών περιστατικά συμμετοχής διπλωματών της πΓΔΜ σε εκδηλώσεις όπου αναρτήθηκαν αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτες που περιελάμβαναν ελληνικά εδάφη. Ο γενικός πρόξενος στο Τορόντο συμμετείχε πρόσφατα σε αλυτρωτική εκδήλωση με φόντο χάρτη της πΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη, ο γενικός πρόξενος της πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη ανάρτησε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του μπροστά από τον Ηλιο της Βεργίνας και χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας», ενώ σε ακόμη δύο περιπτώσεις ο πρώην ΥΠΕΞ Α. Μιλόσοσκι είχε φωτογραφηθεί με σημαία με τον Ηλιο της Βεργίνας – τη μία φορά, μάλιστα, στην κορυφή του Ολύμπου.

Και σημαντικές επαφές στα Ηνωμένα Εθνη για όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα! 

«Θερμό» φθινόπωρο με εντατικές επαφές της ηγεσίας περιμένει το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αποφασιστικές θα είναι οι εξελίξεις στα μεγάλα εθνικά θέματα, με ορίζοντα την 72η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (12-25 Σεπτεμβρίου).
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στις 16 Σεπτεμβρίου με φορτωμένη ατζέντα, καθώς όλα τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το Κυπριακό και το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων θα κυριαρχήσουν στις επαφές του Νίκου Κοτζιά με εταίρους, θεσμικούς παράγοντες των Ηνωμένων Εθνών, μεσολαβητές, απεσταλμένους και ομολόγους του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Στο διάστημα που μεσολαβεί ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα Ρίγα της Λετονίας, στο πλαίσιο προγραμματισμένης διμερούς συνάντησης (6/9), και ακολούθως το Ταλίν της Εσθονίας, συμμετέχοντας στο Συμβούλιο Gymnich (7-8/9).
Κατά την παραμονή του στη Ν. Υόρκη, η δραστηριότητα του υπουργού Εξωτερικών θα ενταθεί στη διάρκεια της λεγόμενης «υπουργικής εβδομάδας», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης (18-24 Σεπτεμβρίου), διάστημα στο οποίο θα έχει πληθώρα συναντήσεων με ομολόγους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τους υπουργούς Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών της βαλκανικής πρωτοβουλίας (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Ελλάδα) που έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (South East European Cooperation Process – SEECP), με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των τεσσάρων χωρών στην εφαρμογή κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών (μετανάστευση – Προσφυγικό – ενεργειακά), ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές διερευνάται το έδαφος για συναντήσεις με τον Αλβανό και τον Τούρκο ομόλογό του.

Στο πλαίσιο των επαφών του με θεσμικούς παράγοντες του ΟΗΕ, ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (με φόντο το Κυπριακό και το όνομα των Σκοπίων), καθώς και με τον απελθόντα μεσολαβητή Ε. Μπ. Αϊντε, ενώ αυτό το διάστημα συζητείται το όνομα του νέου συμβούλου του γ.γ. που θα αντικαταστήσει τον κ. Αϊντε.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, σε μια προσπάθεια να δοθεί συνέχεια στα θέματα που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα