Ο Κιμ σόκαρε όλο τον πλανήτη!

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο βορειοκορεατικός πύραυλος που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Τον χορό της πρόκλησης σέρνει πάλι ο θερμοκέφαλος ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με ακόμη μία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου -τη 18η κατά σειρά- που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 550 χιλιομέτρων, πέρασε πάνω από το νησί Χοκάιντο και στη συνέχεια έσπασε σε τρία κομμάτια και έπεσε στον Ειρηνικό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για έναν πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς (KN-17 ή Hwasong-12). Διήνυσε απόσταση 2.700 χιλιομέτρων και θεωρείται ικανός να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές, ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και έως το Γκουάμ.

Απάντηση

Αμεση και σφοδρή ήταν η αντίδραση της ιαπωνικής ηγεσίας, με τον πρωθυπουργό της χώρας Σίνζο Αμπε να κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή» που «βλάπτει σημαντικά την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής». Αμπε και Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία τους συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση προς τη Βόρεια Κορέα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επισημαίνει ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», παραλείποντας ωστόσο να επαναλάβει τις απειλές του ότι θα απαντήσει «με φωτιά και οργή» στις βορειοκορεατικές προκλήσεις.

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Νίκι Χέιλι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει σοβαρή δράση. «Καμία χώρα δεν πρέπει να βλέπει πυραύλους να περνούν από πάνω της, όπως η Ιαπωνία των 130.000.000 ανθρώπων. Είναι απαράδεκτο» είπε.

Πιο αποφασιστική η Νότια Κορέα, που δεν απέκλεισε τη λήψη στρατιωτικής δράσης, λίγες μόλις ώρες μετά την εκτόξευση πραγματοποίησε άσκηση με πραγματικά πυρά, σε μία κίνηση που οι αναλυτές χαρακτήρισαν «μία προσεκτικά σχεδιασμένη κλιμάκωση». Τέσσερα F-15K έριξαν οκτώ βόμβες ΜΚ-84 (βόμβες ικανές να διεισδύουν σε σκληρυμένους στόχους). «Η άσκηση αυτή επιβεβαίωσε ότι η πολεμική αεροπορία της Νότιας Κορέας είναι έτοιμη να καταστρέψει την ηγεσία της Βόρειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα