«Δεν τιμούμε την Κάλλας όσο πρέπει»

Λίγες μέρες πριν από το γκαλά στο Ηρώδειο, η λυρική ερμηνεύτρια Μυρτώ Παπαθανασίου μιλάει για τη διαχρονική και ανεξίτηλη φωνή 

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα 

Ακόμη και σήμερα, 40 χρόνια μετά τον θάνατό της, καμία λυρική ερμηνεύτρια δεν έχει καταφέρει να της στερήσει τον τίτλο της «απόλυτης ντίβας» της όπερας. Ο μουσικός μύθος της χτίστηκε πάνω στο ταλέντο, στο πάθος, αλλά και στη μοναδική ικανότητά της να επανεφευρίσκει τον εαυτό της πάνω στην σκηνή και να γίνεται ένα με τις ηρωίδες που ερμήνευε.

Με ένα μοναδικό γκαλά τιμά την αξεπέραστη Μαρία Κάλλας η Εθνική Λυρική Σκηνή στις 14 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Με αφορμή την ξεχωριστή αυτή μουσική εκδήλωση, η διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία μετέχει μαζί με ακόμη δύο συναδέλφους της στη βραδιά ερμηνεύοντας άριες με τις οποίες άφησε εποχή η Κάλλας, μιλάει στη «δημοκρατία» για τη γυναίκα-φαινόμενο του λυρικού τραγουδιού.

«Η μορφή της Μαρίας Κάλλας είναι διαχρονική. Εχει αφήσει μια ανεξίτηλη παρουσία. Και οφείλουμε να αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα, στη γυναίκα που κατάφερε να δώσει νέα πνοή στην όπερα» εξηγεί η κυρία Παπαθανασίου.

«Η Μαρία Κάλλας ήταν μια επαναστατική μορφή στη συγκεκριμένη τέχνη. Με τις μοναδικές ερμηνείες της αναβίωσε έργα τα οποία βρίσκονταν στην αφάνεια. Χάρη σε εκείνη υπήρξε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την όπερα. Ηταν μια τραγουδίστρια ηθοποιός. Μέσα από την εξαίσια φωνή της μετέδιδε το δράμα του ρόλου της. Και αυτή ήταν και η καινοτομία της. Δεν τραγουδούσε απλά, αλλά ζούσε με την ηρωίδα. Ταυτιζόταν με εκείνην, γι’ αυτό και οι ερμηνείες της είχαν τόση ειλικρίνεια και τόση πειστικότητα, κάτι που άλλωστε φαινόταν από την πρώτη έως την τελευταία νότα της. Για όλους αυτούς τους λόγους τη θαυμάζω απεριόριστα».

Στο γκαλά της 14ης Σεπτεμβρίου η Μυρτώ Παπαθανασίου, η Τσέλια Κοστέα και η Χριστίνα Πουλίτση θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες των Βέρντι, Γκουνό, Ντελίμπ, Πουτσίνι, Ντονιτσέτι, Μπελίνι, Τζιορντάνο, άριες που σημάδεψε με τις θεϊκές ερμηνείες της η Ελληνίδα ντίβα. Από την κυρία Παπαθανασίου, συγκεκριμένα, θα ακούσουμε άριες από τα έργα «Τραβιάτα», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Τόσκα».

Η Ελλάδα, όμως, τιμά όσο θα έπρεπε τη λυρική ερμηνεύτρια; «Είναι μια γυναίκα, η οποία μας κάνει υπερήφανους» σχολιάζει η κυρία Παπαθανασίου. «Βέβαια, στην Ελλάδα έχουμε την τάση να απαξιώνουμε λιγάκι το εθνικό μας προϊόν. Είναι, νομίζω, χαρακτηριστικό των μεσογειακών λαών αυτό. Η Μαρία Κάλλας δεν τιμάται όπως θα έπρεπε. Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε δημιουργήσει ένα μουσείο για εκείνην με ρούχα από παραστάσεις της, παρτιτούρες, αλλά και προσωπικά της αντικείμενα. Στο εξωτερικό στήνουν μουσεία από το τίποτα, όχι εμείς που έχουμε μια τέτοια σημαντική προσωπικότητα».

• Info: Το γκαλά όπερας για τη Μαρία Κάλλας θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο στις 21.30. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ στο γκαλά θα διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης.

Στην Ιταλία για τη μνήμη του Παβαρότι

Η διεθνούς φήμης υψίφωνος με τη ζηλευτή καριέρα και τις εμφανίσεις στα μεγαλύτερα θέατρα του πλανήτη μέσα στον Σεπτέμβριο, εκτός από το γκαλά για τη Μαρία Κάλλας, θα πάρει μέρος και σε ακόμη μία αφιερωματική εκδήλωση, που θα γίνει στην Ιταλία.

Πρόκειται για ένα κονσέρτο με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τον θάνατο του «βασιλιά των υψηλών ντο» Λουτσιάνο Παβαρότι. Το κονσέρτο θα γίνει σε λίγες μέρες, στις 5 Σεπτεμβρίου, στη γενέτειρα του φημισμένου τενόρου, τη Μόντενα, όπου η Μυρτώ Παπαθανασίου θα τραγουδήσει συντροφιά με άλλους γνωστούς καλλιτέχνες.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα