Πρόβα πυρηνικού ολέθρου από τον Κιμ

Σε μια κλωστή η ειρήνη, μετά τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα, που προκάλεσε σοκ σε όλο τον πλανήτη

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπεί από χθες το πρωί η ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο, αφού ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αγνοώντας επιδεικτικά τη διεθνή κοινότητα, προχώρησε σε μια νέα πυρηνική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, ταρακουνώντας ολόκληρο τον πλανήτη, όχι μόνο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά, αφού η πυρηνική δοκιμή προκάλεσε δύο ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 6,3 και 4,6 Ρίχτερ!

Η βόμβα με την πρωτοφανή ισχύ -που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)- έθεσε σε συναγερμό ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η πυρηνική δοκιμή, έκτη κατά σειρά για το καθεστώς, επιθεωρήθηκε από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία – η τηλεόραση της Πιονγιάνγκ έκανε μάλιστα λόγο για ένα «σημαντικό βήμα» προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Οπως εκτίμησε ο επικεφαλής της επιτροπής Αμυνας του Κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας, η βόμβα που δοκιμάστηκε χθες έχει ισχύ τουλάχιστον 100 κιλοτόνων – είναι, δηλαδή, 4-5 φορές ισχυρότερη από την ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι και 10-20 φορές ισχυρότερη από τις βόμβες που είχε κατασκευάσει έως σήμερα η Πιονγιάνγκ.

Η κίνηση αυτή της Πιονγιάνγκ ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε για την «κλιμακούμενη» κρίση στην περιοχή. Για «εχθρική και επικίνδυνη ενέργεια» έκανε λόγο ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος απάντησε «θα δούμε», όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα. Επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στην Κίνα -μέσω twitter-, ανέφερε ότι «η Βόρεια Κορέα έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία».

Και το Πεκίνο «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή, ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν κάλεσε σε μία πιο ισχυρή απάντηση, ώστε η Βόρεια Κορέα να απομονωθεί εντελώς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε πως «η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση με τον πιο αυστηρό τρόπο».

Ανησυχία
Βαθιά ανησυχία για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ για «εξαιρετικά ατυχή ενέργεια» και «πλήρη περιφρόνηση» των διεθνών αξιώσεων έκανε λόγο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. «Απερίσκεπτη ενέργεια» χαρακτήρισε τη δοκιμή και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Ο Τζόνσον επισήμανε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», διευκρίνισε ωστόσο πως καμία από τις στρατιωτικές επιλογές σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι ευπρόσδεκτη.

Σήμερα, Δευτέρα, συγκαλείται εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την πυρηνική δοκιμή. Η δοκιμή σήμανε -όπως ήταν αναμενόμενο- συναγερμό σε Ιαπωνία και Κίνα – η τελευταία έθεσε σε λειτουργία «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να ελέγξει τα επίπεδα της ακτινοβολίας κατά μήκος των συνόρων της με τη Βόρεια Κορέα, ενώ το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας έστειλε ανιχνευτικά αεροπλάνα ικανά να εντοπίζουν ραδιενεργά κατάλοιπα.

Σύγκληση της ομάδας ασφαλείας από Τραμπ

Οπως ήταν αναμενόμενο, συναγερμός σήμανε στον Λευκό Οίκο λίγη ώρα μετά την είδηση ότι η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε ακόμα μία πυρηνική δοκιμή, και μάλιστα με βόμβα υδρογόνου. Οπως ανακοινώθηκε από το προεδρικό γραφείο, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την παρουσία των συμβούλων του για την εθνική ασφάλεια.
«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα» ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σόντερς. «Ο πρόεδρος και η ομάδα του για την εθνική ασφάλεια θα έχουν μια συνάντηση για να συζητήσουν περαιτέρω αργότερα σήμερα. Θα ενημερώνουμε, όταν απαιτείται» συμπλήρωσε η Σόντερς.

Είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχει κατασκευαστεί

Οι βόμβες υδρογόνου είναι τα πιο ισχυρά όπλα που έχουν κατασκευαστεί, καθώς είναι τουλάχιστον δέκα φορές πιο ισχυρές από τις ατομικές, σύμφωνα με τον καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής του πανεπιστημίου του Σάρεϊ, Πάντι Ρίγκαν.
«Μια κανονική πυρηνική βόμβα έχει ισχύ ίση με αυτή 10.000 τόνων εκρηκτικών TNT. Οι βόμβες υδρογόνου είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρές» εξηγούσε ο καθηγητής το 2016 μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, με αφορμή παλαιότερη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα, η οποία ωστόσο δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με τον Ρίγκαν, οι επιπτώσεις από ένα χτύπημα με βόμβα υδρογόνου θα είναι τεράστιες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ραδιενέργειας εκτοξεύεται στην ατμόσφαιρα και μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.Το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν η Πιονγιάνγκ ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε μια εκδοχή του σοβιετικού πυραύλου Scub-B, βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων, τον οποίο δοκίμασε το 1984. Εως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων.

Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 1999 η Πιονγιάνγκ κήρυξε μορατόριουμ στις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον. Εναν χρόνο αργότερα, όμως, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας απέτυχαν, καθώς η Πιονγιάνγκ ζήτησε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, προκειμένου να σταματήσει την εξαγωγή των πυραύλων της.

Τον Μάρτιο του 2005 η Βόρεια Κορέα έβαλε και επίσημα τέλος στο μορατόριουμ, καταγγέλοντας την «εχθρική» πολιτική της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους. Ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2006, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την πρώτη της υπόγεια πυρηνική δοκιμή.
Από το 2009 έως σήμερα η Πιονγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει άλλες πέντε πυρηνικές δοκιμές – δύο από αυτές με βόμβες υδρογόνου. Εχει εκτοξεύσει επίσης πυραύλους μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, με τους τελευταίους να εκτιμάται από ειδικούς ότι θα μπορούσαν να πλήξουν ακόμα και την Αλάσκα.

Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα