Ποιοι φοιτητές δικαιούνται στεγαστικό επίδομα

Εκδόθηκε με πολύμηνη καθυστέρηση η απόφαση. Δεν ορίζει την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζακος

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πολυαναμενόμενη απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ ετησίως για τους προπτυχιακούς φοιτητές των ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οπως προκύπτει από την απόφαση, οι δικαιούχοι θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις χορήγησης και τα στοιχεία που θα δηλώσουν θα ελεγχθούν και θα επαληθευτούν με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από τα αρχεία των ιδρυμάτων και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Δεν λύνει το… μυστήριο

Παρότι η απόφαση εκδόθηκε με πολύμηνη καθυστέρηση, δεν λύνει το… μυστήριο της προθεσμίας υποβολής των φετινών αιτήσεων. Αντ’ αυτού, ορίζεται ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται τον Ιούνιο κάθε έτους, αλλά ειδικά για το τρέχον έτος η προθεσμία θα καθοριστεί με νεότερη απόφαση του υπουργού Παιδείας.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, δικαιούχος του επιδόματος είναι όποιος από τους δύο γονείς θεωρείται ότι βαρύνεται από τον φοιτητή, σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων.

Κατ’ εξαίρεση δικαιούχος είναι ο ίδιος ο φοιτητής, εφόσον είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή είναι πάνω από 25 ετών ή είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος είναι:

1. Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ το προηγούμενο έτος, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.
2. Να διαμένει ο φοιτητής για τουλάχιστον έξι μήνες σε μισθωμένη οικία ή πανσιόν ή ξενοδοχείο λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.
3. Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα 200 τ.μ. αθροιστικά.
4. Ο φοιτητής να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα