Μνήμες από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν μιλά για το έργο «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», που θα παρουσιάσει στις 16 Σεπτεμβρίου

Από τη
Γιώτα Βαζούρα 

Στα σχολικά τετράδια των εγγονών της κατέγραψε προσωπικές θύμησες αλλά και τον σπαραγμό του έθνους της, των Αρμενίων, όπως τα έζησε η ίδια, η οποία υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας τόσο της Μικρασιατικής Καταστροφής όσο και των συνεπειών που είχε η διαταγή εξολόθρευσης των συμπατριωτών της. Η ιστορία της Ανζέλ Κουρτιάν, όπως αυτή καταγράφηκε στο συγκινητικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό οδοιπορικό της, ζωντανεύει στη σκηνή από τη Χριστίνα Αλεξανιάν.

Η γνωστή ηθοποιός στις 16 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει στο Αλσος Νέας Σμύρνης -αποτελεί παραγωγή του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του δήμου- σε μορφή θεατρικού μονολόγου τη μοναδική ιστορία της Κουρτιάν, η οποία βίωσε τα τραγικά αυτά γεγονότα όντας ακόμη παιδί. Τη θεατρική διασκευή αλλά και τη σκηνοθεσία της παράστασης, που έχει τίτλο «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», έχει κάνει η ίδια η ηθοποιός.

«Το εγχείρημα ξεκίνησε όταν διάβασα το ομώνυμο βιβλίο» εξηγεί στη «δημοκρατία» η ίδια. «Το βιβλίο μού έδωσε η κόρη της Ανζέλ. Αφού διάβασα τη συγκλονιστική ιστορία της, η οποία ήταν γραμμένη στα σχολικά τετράδια των εγγονών της, που τα έχει στην κατοχή της η οικογένεια, εξέφρασα την επιθυμία να την ανεβάσω στο θέατρο. Ετσι κι έγινε. Μίλησα με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού και αντιδήμαρχο Νέας Σμύρνης Βαγγέλη Χατζατουριάν, του είπα τι θέλω να κάνω και εκείνος μου είπε να το προχωρήσω» λέει.

Oδοιπορικό

Η ιστορία που θα ζωντανέψει στη σκηνή είναι στην ουσία το οδοιπορικό μιας μάνας με τις τρεις κόρες της, τη Σοφία, τη Ρόζα και την Ανζέλ. Ενα οδοιπορικό που ξεκινάει από τη Γενοκτονία των Αρμενίων και φτάνει μέχρι και την καταστροφή της Σμύρνης. «Προύσσα, Αφιόν Καραχισάρ, Μαγνησία, Σμύρνη, Μυτιλήνη, Κρήτη και Πειραιάς» εξηγεί η κ. Αλεξανιάν. «Αυτές είναι οι στάσεις της περιπλάνησής της. Η Ανζέλ είναι αυτόπτης μάρτυρας στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στον μονόλογο που παρουσιάζω την αφήγηση της ιστορίας αρχίζει η μητέρα της, ενώ μετά τη σκυτάλη παίρνει η ίδια η Ανζέλ. Ουσιαστικά είναι ο πόλεμος ιδωμένος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Γι’ αυτό και οι εναλλαγές των συναισθημάτων είναι πολλές». Οπως μας λέει, η ηρωίδα της καταγράφει την ιστορία αφού έχει φτάσει στην Ελλάδα. «Δεν είχε σκοπό να το εκδώσει. Ηθελε απλώς η οικογένειά της να μάθει τι είχε συμβεί. Επειτα από προτροπή των δικών της, κυρίως του εγγονού της Καρόλου, όλα αυτά που έγραφε κυκλοφόρησαν».

Η ηθοποιός έχει ακόμη έναν λόγο να συγκινείται από το δράμα των Αρμενίων, μιας και η καταγωγή της είναι κατά το ήμισυ αρμενική. «Οι παππούδες μου κατάγονταν από την Αρμενία και την Καππαδοκία. Πριν από δέκα χρόνια, μάλιστα, μαζί με τη μητέρα μου είχα επισκεφθεί την Καππαδοκία για να δω το σπίτι που είχαμε. Ενα σπίτι που με την ανταλλαγή των πληθυσμών πήγε στους Τούρκους. Ηταν κάτι που ήθελα να το κάνω εδώ και πολύ καιρό. Και δεν σας κρύβω πως συγκινήθηκα πολύ».
Την ηθοποιό θα συνοδεύει επί σκηνής ο καταξιωμένος μουσικός Χάιγκ Γιαζιτζιάν.

• Info: Η παράσταση «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» θα παρουσιαστεί στις 16 Σεπτεμβρίου στο Αλσος Νέας Σμύρνης. Στις 20.30.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα