Μπαλώματα στην Εκπαίδευση

Ρεκόρ στις προσλήψεις αναπληρωτών,σε μια χρονιά με τα περισσότερα κενά στα σχολεία! Ούτε κουβέντα για μόνιμους

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Με τις… εφεδρείες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα προσπαθήσει για ακόμη μια χρονιά το υπουργείο Παιδείας να καλύψει τις απαιτητικές ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό για τα δημόσια σχολεία.
Σήμερα αρχίζει η ανάρτηση των πινάκων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται αύριο.

Το υπουργείο Παιδείας δεν αρνείται την ύπαρξη των κενών σε δασκάλους και καθηγητές, αλλά επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι υποστηρίζοντας ότι φέτος τα κενά θα είναι λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά.
Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ θέτουν πιεστικά την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς, αλλά είναι άγνωστο εάν, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να προγραμματιστεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Η αλήθεια είναι ότι καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε και η σημερινή μπόρεσαν να λύσουν τον γρίφο της έλλειψης προσωπικού. Οι αιτίες είναι πολλές και η λύση αδύνατη ελέω μνημονιακών υποχρεώσεων.

Οι αθρόες αποχωρήσεις εκπαιδευτικών από την υπηρεσία, λόγω συνταξιοδότησης, αλλά και του οικονομικά δυσμενέστερου υπολογισμού των συντάξεων, η χρόνια μάστιγα των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς και άλλες υπηρεσίες, τα έκτακτα κενά (άδειες επαπειλούμενης κύησης, αναρρωτικές άδειες) προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στο υπουργείο Παιδείας, καθώς η αδυναμία αναπλήρωσης όλων αυτών των κενών λόγω «παγώματος» των προσλήψεων έχει παγιώσει μια κακή κατάσταση.

Χειρότερα

Φέτος αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς η επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και στα ολιγοθέσια θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα κενά εξαιτίας της ανάγκης διάσπασης τμημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, η φετινή σχολική χρονιά θα αρχίσει με τουλάχιστον συνολικά 21.000 κενά σε δασκάλους και καθηγητές. Περίπου 14.000 εκτιμάται ότι είναι τα κενά στην Πρωτοβάθμια (νηπιαγωγείο – δημοτικό) και 7.000 κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (γυμνάσιο – λύκειο). Οι ακριβείς αριθμοί θα καταγραφούν μετά τον αγιασμό, όταν υποβληθούν και οι άδειες κυήσεων, αναρρωτικές κ.λπ.

Στην Ειδική Αγωγή άρχισαν οι προσλήψεις 2.521 μελών ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Συνολικά θα προσληφθούν 10.800 αναπληρωτές, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά.

Πρεμιέρα ηλεκτρονικών εγγραφών για τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

αρχιζει από σήμερα η προθεσμία ηλεκτρονικής εγγραφής των επιτυχόντων των πανελλαδικών στις σχολές και στα τμήματά τους. Η προθεσμία θα ισχύσει ως την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017.

Για την εκτέλεση της διαδικασίας λειτουργεί σύστημα υποχρεωτικής ηλεκτρονικής εγγραφής χωρίς την αναγκαιότητα κατάθεσης δικαιολογητικών και χωρίς να απαιτείται η μετάβαση των επιτυχόντων στις σχολές και στα τμήματα επιτυχίας τους.

Η εγγραφή θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr, εισάγοντας τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου.
Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι σχολικές μονάδες θα παρέχουν υποστήριξη στους επιτυχόντες όσον αφορά τους κωδικούς πρόσβασης, ενώ μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα υπάρχει διαθέσιμο αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης για τη διευκόλυνσή τους.

Η αίτηση εγγραφής των επιτυχόντων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας ενέχει χαρακτήρα Υπεύθυνης Δήλωσης. Οι επιτυχόντες μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα καλούνται να συμπληρώσουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ), ο οποίος θα επιβεβαιώνεται μέσω διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ.

Οι εγγραφέντες, για να έχουν πρόσβαση στις ακαδημαϊκές υπηρεσίες κάθε σχολής και τμήματος, θα πρέπει να επιδείξουν στη γραμματεία του τμήματος ή της σχολής αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, προκειμένου να γίνει η ταυτοπροσωπία τους. Σε κάθε περίπτωση, η γραμματεία δύναται να ζητήσει συμπληρωματικά δικαιολογητικά από τους εγγραφέντες.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα