Στην «άγνωστη» Αθήνα του 1917

Απίστευτες εικόνες στο φως, σε μία έκθεση στο Μπενάκη

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Πριν από ακριβώς 100 χρόνια έξω από τον ναό του Ηφαίστου στην Αθήνα κοπάδια ζώων έβγαιναν για βοσκή, ενώ στην Ακρόπολη έστηναν τις σκηνές τους στρατιώτες! Και όμως, οι παραπάνω εικόνες είναι αδιαμφισβήτητα τεκμήρια της Αθήνας πριν από περίπου έναν αιώνα, όπως καταγράφηκαν από τον φακό της περίφημης «Στρατιάς της Ανατολής». Τα ντοκουμέντα αυτά, τα οποία για πρώτη φορά θα δει το ελληνικό κοινό, παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 14 Σεπτεμβρίου στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.

Ο τίτλος της είναι «Αθήνα 1917. Με το βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής» και σε αυτήν θα έχει την ευκαιρία να δει το κοινό σπάνιο οπτικό υλικό, που προέρχεται από τη φωτογραφική υπηρεσία του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος. Εδρασε στα Βαλκάνια στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (η περίφημη «Στρατιά της Ανατολής») και βρέθηκε στην Αθήνα πραγματοποιώντας εκατοντάδες λήψεις της πόλης, μοναδικές εικόνες οι οποίες έχουν με την πάροδο του χρόνου ξεχαστεί, ακόμη και χαθεί.

Εμβληματικά μνημεία της πόλης, κτίρια, γωνιές και δρόμοι αποτυπώθηκαν από τον φακό των Γάλλων φωτογράφων και κινηματογραφιστών, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα και παρέμειναν στην πόλη για έξι μήνες.
Οπως έχει γίνει γνωστό, στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει περισσότερες από 100 ασπρόμαυρες εικόνες με θέμα την Αθήνα, υλικό το οποίο σήμερα φυλάσσεται στο Παρίσι.

Αξίζει να τονιστεί ότι η Φωτογραφική Υπηρεσία του Στρατού δημιουργήθηκε το 1917. Ο βασικός στόχος της ήταν να καταρτίσει ένα πολύτιμο αρχείο για τον ιστορικό του μέλλοντος. Την επιστημονική επιμέλεια έχουν κάνει οι Τάσος Αναστασιάδης και Λένα Κορμά. Η έκθεση θα συνοδεύεται από τρίγλωσσο κατάλογο, ενώ κατά τη διάρκειά της θα προβάλλεται και οπτικό υλικό, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να μεταφερθούν έστω και νοερά στην Αθήνα του προηγούμενου αιώνα.
Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Γαλλική Σχολή Αθηνών.

• Info: Η έκθεση με τίτλο «Αθήνα 1917. Με το βλέμμα της στρατιάς της Ανατολής» θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό στις 14 Σεπτεμβρίου. Θα διαρκέσει ως τις 12 Νοεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα