Ιαπωνία και Νότια Κορέα εξοπλίζουν τώρα οι ΗΠΑ

Αγοράζουν υπερσύγχρονα αμερικανικά όπλα προκειμένου να θωρακιστούν  από τους πυραύλους του Κιμ Γιονγκ Ουν 

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Για τους Αμερικανούς μπορεί πια να αποτελεί τον «ξεχασμένο πόλεμο», όχι όμως και για τους Βορειοκορεάτες, καθώς η Πιονγιάνγκ και τρεις γενιές των Κιμ έχουν στηρίξει την εξουσία τους ακριβώς πάνω σε αυτόν, στο δόγμα του δικαιώματος στην «αυτοάμυνα» απέναντι στον «διαβολικό εχθρό» – τις ΗΠΑ.
Πλέον κάθε μέρα που περνά μοιάζει με «ακόμη ένα βήμα προς τον πυρηνικό όλεθρο», προς μια σύρραξη που μοιάζει ικανή να συμπαρασύρει ολόκληρο τον πλανήτη στην καταστροφή. Κάτι που -για τους δικούς του λόγους- επισήμανε εμφατικά και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου των BRICS που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, ελάχιστες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. «Η στρατιωτική υστερία» ενδέχεται να οδηγήσει σε «παγκόσμια καταστροφή» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, στέλνοντας το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Μήνυμα

Την ίδια ώρα πάντως, με μήνυμά του στο twitter ο Ντόναλντ Τραμπ επέμενε: «Επιτρέπω στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να αγοράσουν μια σημαντικά αυξημένη ποσότητα εξαιρετικά εξελιγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού» από τις ΗΠΑ. Στόχος του; Να διαβεβαιώσει Τόκιο και Σεούλ πως η Ουάσινγκτον στηρίζει τους συμμάχους της, αν και αυτό φαίνεται πως δεν αρκεί για να πέσουν οι τόνοι στην περιοχή όπου η Κίνα σαφώς δεν επιθυμεί να υπάρχει «αμερικανικό πόδι».
Την ερχόμενη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να ψηφίσει για το θέμα, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για την επιβολή νέων κυρώσεων προς την Πιονγιάνγκ. Μέχρι τότε πάντως τα μέλη του θα έχουν καιρό να σκεφτούν τη δήλωση που έκανε χθες στη Γενεύη ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ.

«Τα μέτρα αυτοάμυνας που έλαβε η χώρα μου, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, ήταν ένα δώρο με παραλήπτη κανέναν άλλον εκτός από τις ΗΠΑ» τόνισε ο Χαν Τάε Σονγκ, υπογραμμίζοντας πως (οι Αμερικανοί) «θα λάβουν κι άλλα δώρα από τη χώρα μου για όσο καιρό βασίζονται στις ριψοκίνδυνες προκλήσεις και τις μάταιες απόπειρες να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα». Προφανώς περιθώρια παρερμηνειών δεν υπάρχουν, ειδικά από τη στιγμή που η Πιον-γιάνγκ φερόταν χθες ότι θα μεταφέρει στη δυτική ακτή της βαλλιστικό πύραυλο, «ο οποίος πιθανόν να είναι διηπειρωτικός», όπως έγραφε η νοτιοκορεατική εφημερίδα «Asia Business Daily».

Μόνη διέξοδος από την κρίση; Πιθανότατα η λύση που πρότεινε χθες ο Τζόελ Ουτ, βαθύς γνώστης της Βόρειας Κορέας και ιδρυτής της ιστοσελίδας στρατηγικών και πολιτικών μελετών 38North.org. Σύμφωνα με τον Ουτ, οποιαδήποτε στρατιωτική λύση επιλεγεί θα αποτελεί ολέθριο σφάλμα, καθώς πλέον «ο μόνος τρόπος να μάθουμε τι ετοιμάζει ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι να μιλήσουμε απευθείας μαζί του».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα