ΓΣΕΒΕΕ: Προς λουκέτο 13.000 επιχειρήσεις το επόμενο εξάμηνο

Περίπου 12.500-13.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές και αυτοαπασχολούμενοι, αναμένεται να βάλουν λουκέτο το επόμενο εξάμηνο, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να χαθούν 21.000 θέσεις εργασίας.

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις παραμένει στο «κόκκινο», ανάλογο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, ενώ οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο διατηρούν αρνητικό πρόσημο. Κι όλα αυτά παρά τη σχετική βελτίωση των οικονομικών δεικτών, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος της ΓΣΕΒΕΕ στις μικρές επιχειρήσεις.

Το πιο ανησυχητικό όμως συμπέρασμα της έρευνας, όπως ανέφεραν οι συντελεστές της, είναι ότι οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί σε χαμηλούς τζίρους κι έχουν περιορίσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Ενας άλλος δείκτης που προκαλεί προβληματισμό είναι αυτός της ρευστότητας, που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, τόνισε πως καθώς τα απόνερα της κρίσης αρχίζουν δειλά να υποχωρούν, αναδεικνύονται πιο ξεκάθαρα τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τα οποία απαιτούνται ενεργές και θαρραλέες παρεμβάσεις στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να ληφθούν άμεσα περιλαμβάνεται η δημιουργία του ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για όσες επιχειρήσεις πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Β. Παπ.