Εκθεση για «Οσκαρ» στην Ακρόπολη

Υποψήφια για Παγκόσμιο Βραβείο Καλών Τεχνών η τρέχουσα παρουσίαση για τον «κόσμο των συναισθημάτων των αρχαίων»

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Τα συναισθήματα των αρχαίων Ελλήνων πάνε για… βραβείο! Υποψήφια για το Παγκόσμιο Βραβείο Καλών Τεχνών είναι η έκθεση με τίτλο «Ενας κόσμος συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, 700 π.Χ. – 200 μ.Χ.», η οποία τον περασμένο Μάρτιο παρουσιάστηκε στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης και τώρα φιλοξενείται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Εκείνο που καθιστά την υποψηφιότητα ιδιαίτερη είναι πως τα Παγκόσμια Βραβεία Καλών Τεχνών (Global Fine Art Awards) αποτελούν ένα κορυφαίο ετήσιο πρόγραμμα, το οποίο δημιουργήθηκε με στόχο να τιμά τις καλύτερα επιμελημένες εκθέσεις τέχνης που παρουσιάστηκαν σε μουσεία και γκαλερί. Μάλιστα, η ανακοίνωση των φιναλίστ θα γίνει τον προσεχή Ιανουάριο, ενώ η απονομή των βραβείων θα γίνει στις 8 Μαρτίου του 2018. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι είχαν τιμηθεί το Μουσείο του Πράδο αλλά και η Τέιτ Μόντερν.

Η έκθεση του Ιδρύματος Ωνάση θα παραμείνει στην Ακρόπολη έως και τις 19 Νοεμβρίου και σε αυτήν περιλαμβάνονται 129 αριστουργήματα, τα οποία ήρθαν στην Ελλάδα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα του πλανήτη, όπως το Λούβρο, το Μουσείο Καπιτωλίου στη Ρώμη αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. Η παρουσίαση δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να «βυθιστεί» στην άβυσσο των συναισθημάτων των αρχαίων Ελλήνων αλλά και να μάθει πώς αντιμετώπιζαν οι πρόγονοί μας τα «πάθη της ψυχής».

Τα κεντρικά εκθέματα της παρουσίασης είναι δύο εντυπωσιακά αγάλματα: εκείνο που απεικονίζει τον Ερωτα, αντίγραφο έργου του Λυσίππου από το Μουσείο του Λούβρου, αλλά και ο «Πόθος», αντίγραφο του έργου του Σκόπα από το Μουσείο του Καπιτωλίου. Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα έργα είναι η τοιχογραφία με παράσταση της Ιφιγένειας, η οποία «ταξίδεψε» στην Αθήνα από το αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. Ακόμη, παρουσιάζεται ένας αμφορέας από τη Βασιλεία, στην επιφάνεια του οποίου βλέπουμε τον Αχιλλέα να παίζει πεσσούς με τον Αίαντα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο κρατήρας με τον μύθο της Μήδειας, ο οποίος ανήκει στις συλλογές της Γλυπτοθήκης του Μονάχου, αλλά και η λήκυθος με τον Φιλοκτήτη στη Λήμνο, από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Η έκθεση συνοδεύεται από μεγάλα κείμενα, ενώ σε διάφορα σημεία της αίθουσας έχουν τοποθετηθεί συνολικά 12 tablets, τα οποία προβάλλουν σχετικά βίντεο.
Αξίζει να τονιστεί πως την έκθεση έχουν επιμεληθεί ο καθηγητής Αγγελος Χανιώτης, ο επίτιμος διευθυντής του ΕΑΜ Νίκος Καλτσάς και ο καθηγητής Ιωάννης Μυλωνόπουλος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα