ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

Οι συνομιλίες του προέδρου της Γαλλίας Εμ. Μακρόν στην Αθήνα θα επισκιαστούν, όπως συνήθως συμβαίνει με πολλές επισκέψεις ξένων ηγετών, από την εμμονή των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στη βιτρίνα του παράλληλου προγράμματος ξεναγήσεων ή του μενού των δεξιώσεων. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι τηλεοπτικές οθόνες θα κατακλυστούν, το επόμενο διήμερο, με στιγμιότυπα της συζύγου του Γάλλου προέδρου και με άλλα δευτερεύοντα, καλύπτοντας τον σοβαρό διάλογο ουσίας των αντιπροσωπιών των δύο χωρών.

Η Αθήνα και το Παρίσι συνομιλούν επί ευρείας ατζέντας διμερών, περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων επί σειράν ετών. Σε συνέχεια των στενών δεσμών Καραμανλή – Ζισκάρ ντ’ Εστέν και Παπανδρέου – Μιτεράν, και του διαρκούς ενδιαφέροντος των Ζ. Σιράκ και Ν. Σαρκοζί για τα ελληνικά πράγματα, ο απελθών πρόεδρος Φρ. Ολάντ ήταν ο πρωταγωνιστής της παραμονής της χώρας μας στην ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.

Βοήθησε, επίσης, στην εδραίωση διαύλων επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με ηγέτες άλλων μελών της Ε.Ε. Οι τότε γαλλικοί χαρακτηρισμοί, στο διπλωματικό παρασκήνιο, για τον Ελληνα πρωθυπουργό δεν ήταν ιδιαίτερα τιμητικοί («μαθαίνει ακόμα», «άτακτος έφηβος» κ.λπ.), αλλά, εκ του αποτελέσματος, η θετικότατη στάση του Παρισιού απέτρεψε τα χειρότερα. Οι αυριανές συνομιλίες Τσίπρα – Μακρόν δεν θα σφραγιστούν από την υπογραφή κάποιας μεγάλης συμφωνίας, για τον απλό λόγο ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν πολύ πρόσφατα (τον Ιούνιο του 2016) έναν λεπτομερειακό Οδικό Χάρτη Στρατηγικής Συνεργασίας.

Το διμερές κείμενο περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα: εμβάθυνση οικονομικής συνεργασίας, μεταρρύθμιση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, καταπολέμηση της φορολογικής απάτης (βλέπε «λίστα Λαγκάρντ» μαζί με προληπτικές και κατασταλτικές δράσεις), στήριξη επενδύσεων και μεγάλων έργων, αναζήτηση ευκαιριών στον κλάδο του φυσικού αερίου, αξιοποίηση της ψηφιακής οικονομίας, πρόοδο στον τουρισμό, επιστημονική, πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία, καθώς και αμυντική και αστυνομική συνεργασία. Λίγα έχουν γίνει από πέρυσι, αλλά δεν πρέπει να λησμονείται ότι το ίδιο διάστημα εξελισσόταν η μακρά προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία.

Πέραν του Οδικού Χάρτη, κυρίαρχο θέμα στη διμερή ατζέντα είναι η στήριξη στις πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Εν όψει της τρίτης αξιολόγησης, των εκλογών στη Γερμανία και του -υπό διαμόρφωση- πλαισίου συνεργασίας Βερολίνου – Παρισιού στην Ε.Ε., ο πρόεδρος Μακρόν δεν θα ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο, αλλά προδικάζεται ότι θα τονίσει τη σημασία που αποδίδει «στη διευθέτηση του κρίσιμου αυτού ζητήματος», επισημαίνοντας προς τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι η Γαλλία «έχει επενδύσει πολιτικά στην επίλυσή του». Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό, το Παρίσι εγκωμιάζει την ψύχραιμη στάση της Αθήνας και της Λευκωσίας έναντι των προκλήσεων και, με σκοπό την προστασία των συμφερόντων της TOTAL στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, το γαλλικό πολεμικό ναυτικό έχει έντονη παρουσία στην περιοχή. Εξαιρετικά κρίσιμη, πάντως, είναι η στάση του Παρισιού έναντι της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας – Ε.Ε. και της απελευθέρωσης του καθεστώτος χορήγησης βίζας σε Τούρκους.

Ο πρόεδρος Μακρόν, ο πρωθυπουργός Εντ. Φιλίπ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζ. λε Ντριάν και, ειδικά, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ν. Λουαζό, αφενός, είναι αντίθετοι στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης, αφετέρου, κρίνουν ανεπαρκείς τις αλλαγές της τουρκικής νομοθεσίας που θα διευκόλυναν την κατάργηση της βίζας. Η ελληνική κυβέρνηση, αντίθετα, ευνοεί κάποια κατευναστική προσφορά στην Αγκυρα που θα την κρατούσε κοντά στην Ευρώπη και, κυρίως, θα απέτρεπε την κατάρρευση της -ήδη κλονιζόμενης- συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, που θα πλημμύριζε τα ελληνικά νησιά με χιλιάδες επιπλέον παρανόμους.

Οσον αφορά τις προσπάθειες ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με τη συνταγματική ονομασία της, οι οποίες θα ενταθούν από τα τέλη Οκτωβρίου, το Παρίσι τάσσεται υπέρ της Αθήνας, με γνώμονα τη σταθερότητα της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Επίσης, Ελλάδα και Γαλλία έχουν σχεδόν ταυτόσημες απόψεις ως προς τις κρίσεις της Συρίας και της Ουκρανίας και την αναζήτηση διόδων διαλόγου με τη Ρωσία.

Αλέξανδρος Τάρκας

*Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα