Σχέδιο μονιμοποίησης 18.000 συμβασιούχων (εκτός ΑΣΕΠ)

Για εργαζομένους χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες 

Από τον
Νίκο Τσίτσα

Το σχέδιο μονιμοποίησης περίπου 18.000 συμβασιούχων συζητούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα συναρμόδια υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι το σχέδιο μονιμοποίησης των περίπου 18.000 συμβασιούχων καταρτίζεται στο πλαίσιο της καταγραφής των διάφορων σχέσεων εργασίας που επικρατεί στον τομέα των συμβασιούχων.

Βασικοί άξονες του σχεδιασμού για τη μονιμοποίηση έκτακτου προσωπικού που πραγματοποιεί η κυβέρνηση αποτελούν η καταγραφή των σχέσεων εργασίας και η διαπίστωση ότι οι συμβασιούχοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, και παράλληλα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», όπου υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται με συμβάσεις έως και 12 έτη και καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα πρέπει να πληρώνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους.

Παράλληλα ο σχεδιασμός προβλέπει την αλλαγή του νόμου του ΑΣΕΠ για το μόνιμο προσωπικό με την επαναφορά της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας στους ήδη εργαζομένους στο Δημόσιο με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου στις συγκεκριμένες θέσεις. Οπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προσπεράσει την αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις που ισχύει για φέτος ή μία προς τέσσερις που θα ισχύσει το 2018, καθώς έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα την πρόταση να αφαιρεθούν από τον αριθμό των συμβασιούχων όσοι μονιμοποιηθούν.

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αυξηθεί το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο και από την άλλη πλευρά θα μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων, καθώς σήμερα υπολογίζεται σε 67.000 και κατόπιν θα πέσει κάτω από 50.000 σε μόνιμη βάση.
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς και του υπουργείου Εσωτερικών σημειώνουν ότι έχει αρχίσει η καταγραφή των συμβασιούχων αλλά δεν έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου. Η κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει ένα κύμα μονιμοποιήσεων και προσλήψεων στο Δημόσιο εν όψει πολιτικών εξελίξεων το 2018.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετά αγκάθια στην υλοποίηση του σχεδιασμού τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και στις συζητήσεις με την τρόικα. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης η κυρία Γεροβασίλη έχει διαφωνήσει με τη μετατροπή συμβάσεων που έχει εισηγηθεί το υπουργείο Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για εφαρμογή του νόμου του ΑΣΕΠ με συμμετοχή υποψηφίων από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα δεν είναι βέβαιο ότι σε αυτόν τον σχεδιασμό θα συμφωνήσει η τρόικα...

Εκατονταπλάσιες ταχύτητες internet στα πανεπιστήμια

Ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο εκατονταπλάσιας ισχύος από τις αντίστοιχες ταχύτητες των εμπορικών συνδέσεων θα αποκτήσουν τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, μέσα από την κοινή δράση των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Παιδείας.
Το πρωτόκολλο για το έργο υπέγραψαν χθες οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Νίκος Παππάς και Κώστας Γαβρόγλου. Η δράση αφορά την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, με προϋπολογισμό 18.600.000 ευρώ.

Ουσιαστικά, θα συνδεθούν δίκτυα οπτικών ινών, αντί των κλασικών δικτύων χάλκινων καλωδίων. Οι οπτικές ίνες προσφέρουν πολλαπλάσιες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά, η υψηλότερη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα είναι η VDSL, που έχει ονομαστική ισχύ 50Mbps, ενώ οι ταχύτητες που θα μπορούν να «τρέξουν» τα πανεπιστημιακά δίκτυα θα είναι ισχύος πάνω από 100Mbps.

Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε το έργο κρίσιμο, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να έχουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε υπηρεσίες που θα τους βοηθήσουν στις σπουδές τους, τονίζοντας: «Φέρνουμε το αύριο σήμερα για όλους». Τέλος, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη δράση δεν καταναλώνει ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά τους διοχετεύει εκεί όπου χρειάζεται, συγκεκριμένα στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Ο υπουργός Παιδείας θα συζητήσει το θέμα με τις πρυτανικές Αρχές στην επικείμενη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων την Παρασκευή.