Ο πρώτος ελληνικός πύραυλος στη ΔΕΘ!

Καινοτόμες κατασκευές παρουσιάζει στο κοινό το ΑΠΘ

Ρεπορτάζ
Θάνος Χερχελετζής

Διαστημικό… αέρα δίνει στην 82η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο! Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τον πρώτο ελληνικό πύραυλο και τον δορυφόρο που ανιχνεύει ακτινοβολία από ουράνια σώματα. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο παρουσιάζει στο κοινό καινοτόμες εφαρμογές και κατασκευές.

Ειδικότερα, η Φοιτητική Ομάδα Διαστήματος και Αεροναυτικής του ΑΠΘ – Aristotle Space Aeronautics Team (ASAT) σχεδίασε και κατασκεύασε ένα υπερελαφρύ μη επανδρωμένο αερόχημα, το μοντέλο ενός ελληνικού πυραύλου (rocket) και το μοντέλο ενός ελληνικού CubeSat, δηλαδή μικρών διαστάσεων δορυφόρου που κάνει μετρήσεις στο Διάστημα.

Το αερόχημα αποτελεί καινοτόμα πλατφόρμα. Ο σχεδιασμός του το καθιστά όσο το δυνατόν ελαφρύτερο, δίνοντάς του ταυτόχρονα τη δυνατότητα να σηκώσει τετραπλάσιο βάρος από αυτό της κατασκευής του. Οσον αφορά το μοντέλο του πρώτου ελληνικού πυραύλου, θα συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Spaceport America Cup, που θα πραγματοποιηθεί το 2019 στις ΗΠΑ. Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να προωθείται από στερεό καύσιμο. Το CubeSat είναι ένας μικρών διαστάσεων δορυφόρος, που ανιχνεύει ακτινοβολία προερχόμενη από ουράνια σώματα.

Το ΑΠΘ πρόκειται να παρουσιάσει επίσης στο κοινό το σύστημα ReMeDeS, που δημιουργήθηκε από την Ομάδα R4A (Robotics 4 All) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Αποτελεί ένα σύστημα που μπορεί να κάνει μετρήσεις και να καταγράφει αντανακλαστικά με υψηλή ακρίβεια. Το σύστημα είναι κατάλληλο για ιατρικές και για αθλητικές εφαρμογές.

Τέλος, το ΑΠΘ παρουσιάζει στη ΔΕΘ και έναν πρωτότυπο κίονα, τη «Nymph in Arcadia», ύψους περίπου 2,5 μέτρων. Πάνω του θα μπορεί κάποιος να διαβάσει αφαιρετικά στιγμές από τον πολιτισμικό και τον λαογραφικό πλούτο της ελληνικής παράδοσης και του ελλαδικού φυσικού περιβάλλοντος!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα