Η ίδια ΚΑΣέτα στο Ελληνικό!

Νέες καθυστερήσεις και εμπόδια στην επένδυση από τους αρχαιολόγους

Οι οκτώ ώρες συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την επένδυση στο Ελληνικό πήγαν στον «βρόντο». Και αυτό, αφού η μαραθώνια προχθεσινή συζήτηση, η οποία ξεκίνησε μετά τις 18.00, διεκόπη λίγο μετά τις 2.00 τα ξημερώματα χωρίς να ληφθεί καμιά απόφαση.

Οι αρχαιολόγοι, για ακόμα μία φορά, με πρόσχημα τις αρχαιότητες που είχαν εντοπιστεί εκεί, κατάφεραν να βάλουν «τρικλοποδιά» στο έργο, αναβάλλοντας τη συζήτηση για επόμενη συνεδρίαση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει είτε την επόμενη εβδομάδα είτε σε δύο εβδομάδες.
Μάλιστα, οι γνωρίζοντες τα πράγματα υποστηρίζουν ότι, αν το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν «περάσει» ούτε στην επόμενη συνεδρίαση, τότε η επένδυση κινδυνεύει.

Σοβαρές αλλαγές

Ακόμη και στην περίπτωση που το ΚΑΣ αποφασίσει τελικά να κηρύξει μέρος της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κάτι που υποστηρίχθηκε σθεναρά στη συνεδρίαση από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι υπεύθυνοι του έργου θα κληθούν να προχωρήσουν σε σοβαρές τροποποιήσεις και αλλαγές στις μελέτες.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Πολιτισμού και η εταιρία Ελληνικό Α.Ε. είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο τη διευκόλυνση και την επίσπευση των διαδικασιών για το έργο του Ελληνικού.

Στη συζήτηση, από την οποία δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι, η πρόταση της αρμόδιας εφορείας ήταν η κήρυξη σε αρχαιολογικό χώρο όχι όλης της επένδυσης, αλλά της μισής έκτασης και τμήματος περιοχής έξω από αυτήν, ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να ακολουθεί τα όρια των αρχαίων δήμων Ευωνύμου και Αλιμούντος. Οι αρμόδιες διευθύνσεις προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων και βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων εισηγήθηκαν να εγκριθούν τόσο το ΣΟΑ όσο και η μελέτη, με την προϋπόθεση όμως ότι γύρω από τα ορατά αρχαία κατάλοιπα θα προβλεφθούν κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου ως ζώνες προστασίας και θα αποκλειστούν μη συμβατές χρήσεις.

Το «παρών» στη συζήτηση έδωσαν και μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, αλλά και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής, οι οποίοι μάλιστα είχαν ζητήσει με την πρωινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους να αναβληθεί η συνεδρίαση και να αποσυρθεί το θέμα από την ημερήσια διάταξη, ώστε να προηγηθεί η κήρυξη της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου.

Το άνευ προηγουμένου αίτημά τους δεν έγινε δεκτό και, όπως τόνισε η νομική σύμβουλος του κράτους στο ΥΠΠΟΑ Ελένη Σβολοπούλου, η κήρυξη είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού και δεν μπορεί να τη ζητήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η θέση της προέδρου και το περίεργο τηλεφώνημα στις 02.00

Κατά την έναρξη της πολύωρης συνεδρίασης, πάντως, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και προεδρεύουσα του συμβουλίου Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη υπογράμμισε τη σοβαρότητα του ζητήματος, τονίζοντας ότι το ΚΑΣ «και ως συμβούλιο και ως υπηρεσία εξετάζει το θέμα από την πλευρά της προστασίας των αρχαιοτήτων και ταυτόχρονα σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Την ίδια ώρα, είναι ένα έργο όπου έχουν στηριχθεί οι ελπίδες για την ανάπτυξη της Αττικής».

Η κ. Βλαζάκη, πάντως, ήταν εκείνη που πρότεινε τη διακοπή της συνεδρίασης, όταν λίγο μετά τις 2.00 το πρωί έλαβε ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα στο κινητό της (άραγε, κάποιος από το Μέγαρο Μαξίμου;).
Χθες, ωστόσο, το ζήτημα του Ελληνικού έπεσε στο τραπέζι του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, όπου συζητήθηκε το θέμα του χαρακτηρισμού των ακινήτων του.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα