Η Καραϊβική στο έλεος της Ιρμα

Συναγερμός για το πέρασμα του πιο ισχυρού κυκλώνα των τελευταίων 80 ετών

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Εξαιρετικά επικίνδυνο χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το πέρασμα του κυκλώνα Ιρμα από την Καραϊβική, που θεωρείται ο ισχυρότερος των τελευταίων 80 ετών! Η ισχύς του αρχικά υποτιμήθηκε, όμως πλέον αναβαθμίστηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 5 (το μέγιστο της πενταβάθμιας κλίμακας Σαφίρ – Σίμσον), με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να επιβληθεί πλήρης απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών.

Μόλις μία εβδομάδα μετά το πέρασμα του Χάρβεϊ από το Τέξας, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 42 ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, ο κυκλώνας Ιρμα είναι πολύ πιο ισχυρός: Συνοδεύεται από ανέμους που τρέχουν με ταχύτητα 295 χλμ./ώρα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι μπορεί να φτάσουν και τα 360 χλμ./ώρα.

«Η Ιρμα είναι ένας κυκλώνας σφοδρότητας χωρίς προηγούμενο στον Ατλαντικό» ανέφερε χαρακτηριστικά το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το αεροσκάφος της Alitalia που μετέφερε τον Πάπα στην Κολομβία αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία για να μη βρεθεί κυριολεκτικά στο «μάτι του κυκλώνα». Το σχέδιο πτήσης προέβλεπε ότι το αεροσκάφος θα περνούσε πάνω από το Πόρτο Ρίκο, τελικά όμως άλλαξε πορεία και πέρασε πάνω από τα Μπαρμπάντος, τη Γρανάδα και το Τρίνινταντ.

Πόρτο Ρίκο, Παρθένες Νήσοι και Φλόριντα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, έξι από τα Νησιά Μπαρμπάντος εκκενώθηκαν, ενώ ο κυκλώνας χτύπησε την Μπαρμπούντα και τα Νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον δύο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.
Στη Φλόριντα πολλά σχολεία έμειναν κλειστά, ενώ οι κάτοικοι έσπευσαν να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό, τρόφιμα και καύσιμα, με αποτέλεσμα στα πρατήρια βενζίνης να σχηματιστούν τεράστιες ουρές. Στα περισσότερα νησιά της Καραϊβικής τα αεροδρόμια έκλεισαν, ενώ ζητήθηκε από τους κατοίκους να μεταβούν στα ειδικά καταφύγια.

Και έπεται συνέχεια, καθώς, αμέσως μετά την Ιρμα, έρχονται ο Χοσέ και η Κάτια! Ο Χοσέ δημιουργήθηκε χθες πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, αρχικά ως τροπική καταιγίδα, αλλά απόψε αναμένεται να εξελιχθεί σε τυφώνα! Η Κάτια σχηματίστηκε στα ανοιχτά του Μεξικού, συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 75 χλμ./ώρα και δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα τουλάχιστον έως το πρωί της Παρασκευής.

Δεν το κουνάει… ρούπι ο Μπράνσον

Τι κι αν πλησιάζει ο κυκλώνας Ιρμα; Ο ιδρυτής της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον δήλωσε έτοιμος να παραμείνει στην ιδιόκτητη νήσο Νέκερ, όπως είχε κάνει και τις τρεις προηγούμενες φορές που είχε περάσει τυφώνας από το νησί του. «Κάποιοι επισκέπτες αποχώρησαν από τη Νέκερ για λόγους ασφαλείας, ενώ άλλοι ακύρωσαν το ταξίδι τους εδώ» ανακοίνωσε ο Μπράνσον, σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph».

«Εγώ θα είμαι στη Νέκερ, όπως έκανα και άλλες τρεις φορές που είχαμε τυφώνες τα τελευταία 30 χρόνια» ανέφερε ο Βρετανός μεγιστάνας. Πολυτελή θέρετρα στην περιοχή, που μπορεί να πληγούν από το καταστροφικό πέρασμα της Ιρμα, διαθέτουν επίσης ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και ο Ντόναλντ Τραμπ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα