Μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Κίνας, με φόντο τη Βόρεια Κορέα

Φουντώνει το παρασκήνιο για ενδεχόμενη επιβολή ενεργειακής ασφυξίας από τη Δύση στην Πιονγιάνγκ

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ακόμη μία πτυχή της συνεχιζόμενης κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο καταδεικνύει από χθες πως στο παρασκήνιο το «μεγάλο παιχνίδι» που ήδη παίζεται δεν αφορά τόσο τον -ούτως ή άλλως επικίνδυνο και απρόβλεπτο- Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά την εξελισσόμενη, και βελούδινη -προς τον παρόν- σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.

Την ώρα που -δικαιολογημένα- οι Κινέζοι, αλλά και οι Ρώσοι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν «οποιαδήποτε στρατιωτική επιλογή» ως λύση στον γόρδιο δεσμό της πυρηνικής Βόρειας Κορέας, οι… νέες ιδέες που πέφτουν από τη Δύση στο τραπέζι έχουν ενεργειακό χαρακτήρα. Για την ακρίβεια, πρόκειται για τις σκέψεις που ήδη έχουν κάνει ειδικοί αναλυτές για μια ενδεχόμενη επιβολή ενεργειακής ασφυξίας προς την Πιονγιάνγκ.

Το να τεθούν, λοιπόν, στο στόχαστρο οι εισαγωγές πετρελαίου της Βόρειας Κορέας «πιθανώς να ήταν μια κίνηση που θα απέβαινε μοιραία για το καθεστώς» υποστηρίζουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας πάντως πως, για να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια η διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να πειστεί και το Πεκίνο. Η Κίνα είναι -μακράν- ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, καθώς αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% του εξωτερικού εμπορίου της. Την ίδια ώρα, η Πιονγιάνγκ διαθέτει ελάχιστα πετρελαϊκά αποθέματα και, ως εκ τούτου, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους Κινέζους, αλλά δευτερευόντως και από τους Ρώσους.
Μια πιθανή απαγόρευση των εισαγωγών θα ήταν καταστροφική για τους Βορειοκορεάτες, εκτιμά σε έκθεσή του το ινστιτούτο ερευνών Nautilus. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να πηγαίνουν παντού με τα πόδια ή να μη μετακινούνται καθόλου και να σπρώχνουν τα λεωφορεία αντί να βρίσκουν θέση μέσα σε αυτά» γράφουν ο Πίτερ Χέις και ο Ντέιβιντ βον Χίπελ στην έκθεση που εκπόνησαν για το θέμα.

Ψήφισμα στον ΟΗΕ

Τόσο οι ΗΠΑ όσο βέβαια και η Ιαπωνία με τη Νότια Κορέα θα έβλεπαν με καλό μάτι, παρά τις ανθρωπιστικές συνέπειες, μια τέτοια λύση. Κάτι που, σε ό,τι αφορά την Ουάσινγκτον επιβεβαιώθηκε χθες βράδυ. Σύμφωνα με το προσχέδιο ψηφίσματος που διανεμήθηκε στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ επιθυμούν μεταξύ άλλων την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό.

Κανείς τους όμως δεν δείχνει εμπράκτως να ενδιαφέρεται για το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με το βορειοκορεατικό καθεστώς. Κάτι που ήδη επιδιώκει να επιτύχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που χθες, στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, συναντήθηκε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζάε-Ιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι «χωρίς πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία, είναι αδύνατη η διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση. Για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, είναι απολύτως αδύνατη».

Αισθητή στην Κρήτη η δοκιμή του Κιμ

Μέχρι την Κρήτη έγινε αισθητή η πυρηνική δοκιμή που έγινε στη Βόρεια Κορέα στις 3 Σεπτεμβρίου, όπως κατέγραψε το Σεισμολογικό Δίκτυο της Εδρας UNESCO για τη μελέτη της Φυσικής της Γης και των Γεωκαταστροφών του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Οπως εξήγησε ο διευθυντής του εργαστηρίου Φίλιππος Βαλλιανάτος, η καταγραφή έγινε εφικτή λόγω των κυμάτων ευρέως φάσματος που προέκυψαν από την πυρηνική δοκιμή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα