ΔΕΗ: Γιατί θα αυξηθούν και πάλι οι λογαριασμοί

Τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν το «χαράτσι» των ΥΚΩ, αλλά και τη διαμάχη ανάμεσα στην επιχείρηση και τη ΡΑΕ

Από τον
Φώτη Κόλλια

Tην ουσιαστική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ηγεσία του οποίου παίζει τους τελευταίους μήνες ρόλο Πόντιου Πιλάτου στη διαφωνία μεταξύ των διοικήσεων της ΔΕΗ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ζητούν όσοι βλέπουν να έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, που μπορεί να φτάσουν τα 10-12 ευρώ το δίμηνο για ένα μέσο νοικοκυριό.

Οπως επισημαίνουν, στη διαμάχη για το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), η διαφορά μεταξύ ΔΕΗ και ΡΑΕ δεν είναι μερικά εκατομμύρια, αλλά εκατοντάδες εκατομμύρια, περίπου 375.000.000 ευρώ! Και οι πολίτες παρακολουθούν επί μήνες μια σκιαμαχία, χωρίς κανείς να έχει κληθεί να δώσει αναλυτικά και επίσημα στοιχεία για το πώς προκύπτει αυτή η τεράστια διαφορά και για τον λόγο που πρέπει, για ακόμα μία φορά, να πληρώσουν τα νοικοκυριά τις αστοχίες του ΥΠΕΝ, της ΔΕΗ ή της Ρυθμιστικής Αρχής.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έσπευσε να μοιράσει φυλλάδιο στους πελάτες της, με το οποίο εξηγεί ότι την περίοδο 2012-2015 πλήρωσε 3,23 δισ. ευρώ για τις ΥΚΩ. Μέσω των ΥΚΩ, η ΔΕΗ κάλυψε το κόστος πετρελαίου, ώστε οι κάτοικοι των νησιών να πληρώνουν τα ίδια τιμολόγια με την ηπειρωτική χώρα. Γιατί; Γιατί συνδέονται με πανάκριβες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που λειτουργούν με ντίζελ ή μαζούτ, επειδή επί δεκαετίες δεν προχωρούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Κάλυψε, επίσης, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), δηλαδή την επιδότηση της Πολιτείας προς ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τους πολυτέκνους και «διάφορα» άλλα κόστη.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως αναφέρει στο φυλλάδιο, έλαβε 735.000.000 ευρώ λιγότερα από το Δημόσιο για τις συγκεκριμένες παροχές μέσω των ΥΚΩ και τα διεκδικεί αναδρομικά. Το θέμα ήταν θαμμένο για χρόνια, αλλά ανακινήθηκε από τους δανειστές, στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας της ΔΕΗ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η διοίκηση της ΡΑΕ, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βγει επίσημη, αναλυτική ανακοίνωση, θεωρεί ότι η ΔΕΗ πρέπει να λάβει μόλις 360.000.000 ευρώ. Η διαφορά από τα 735.000.000 ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ είναι τεράστια και ουδείς έχει κληθεί να την εξηγήσει.
Αν η ΡΑΕ έχει δίκιο, τότε πρέπει να κληθεί η διοίκηση της ΔΕΗ να εξηγήσει αν διαθέτει τα απαραίτητα τιμολόγια που ανεβάζουν το κόστος των ΥΚΩ τόσο ψηλά. Η διοίκηση της ΔΕΗ μοίρασε, όμως, ολόκληρο φυλλάδιο με αναλυτικά στοιχεία και, συνεπώς, εύλογα μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (τιμολόγια κ.λπ.). Αν, λοιπόν, έχουν αποδείξεις στη ΔΕΗ (διαφορετικά, δεν θα έβγαζαν ολόκληρο φυλλάδιο με τίτλο «Ολα στο φως»), τότε η διοίκηση της ΡΑΕ είναι υπόλογη, καθώς επιδιώκει να στερήσει από μια κρατική εταιρία περίπου 375.000.000 ευρώ σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε επισήμως ποια μεθοδολογία χρησιμοποίησαν στη ΡΑΕ προκειμένου να υπολογίσουν ότι τα χρήματα που πρέπει να λάβει αναδρομικά η ΔΕΗ είναι 360.000.000 ευρώ και όχι 735.000.000, που ζητεί η διοίκηση του Μανώλη Παναγιωτάκη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το μοντέλο της ΡΑΕ βασίζεται στην κατανάλωση που έχουν καταγράψει οι υπηρεσίες του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Από την κατανάλωση προκύπτει -λένε στην αγορά- και η παραγωγή της ΔΕΗ, οπότε και το κόστος που είχε η επιχείρηση.
Οσοι ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου ή και του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι ακόμα και τα νούμερα της ΔΕΗ δεν βγαίνουν.

Για παράδειγμα, πάντα σύμφωνα με το φυλλάδιο, σχεδόν το 72,6% του ετήσιου κόστους της ΔΕΗ για τις ΥΚΩ είναι τα καύσιμα. Από τα 3,23 δισ. ευρώ που αναφέρεται ως κόστος, τα 2,34 δισ. πήγαν για πληρωμή καυσίμων, όπως διάβασαν οι πελάτες της επιχείρησης. Το ενδιαφέρον είναι ότι η μέση τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σημαντικά μεταξύ 2012 και 2015, χωρίς να μειωθούν αναλόγως οι δαπάνες της ΔΕΗ για καύσιμα. Για παράδειγμα, το κόστος των ΥΚΩ για τη ΔΕΗ ήταν 785.960.000 το 2014 και μειώθηκε κατά 7,52%, στα 726.840.000 ευρώ, το 2015. Την ίδια περίοδο, όμως, η μέση τιμή του πετρελαίου brent υποχώρησε κατά 37%! «Γιατί δεν ήταν ανάλογη και η πτώση του κόστους της ΔΕΗ;» αναρωτιούνται στην αγορά ενέργειας.

Εως 12 ευρώ το δίμηνο θα ανέρχεται το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές

Η τεράστια διαφορά μεταξύ ΡΑΕ και ΔΕΗ για τις ΥΚΩ, που θα κληθούν να πληρώσουν για ακόμα μία φορά τα νοικοκυριά, δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά, λένε στην αγορά. Οι ίδιοι ζητούν άμεσα περισσότερα στοιχεία από τις δύο πλευρές, γιατί όσο περνούν οι μήνες τόσο περισσότερα θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά οι καταναλωτές. Ακόμα και στην περίπτωση που επικρατήσει η άποψη της ΡΑΕ, πάλι πρέπει να διερευνηθεί γιατί στη ΔΕΗ ζητούν σχεδόν διπλάσιο ποσό, τονίζουν. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, το θέμα θα λυθεί στα δικαστήρια.

Επισημαίνεται ότι, ακόμα και στην περίπτωση που τελικά κριθεί πως η ΔΕΗ πρέπει να λάβει τα 360.000.000, τα οποία υπολογίζει η ΡΑΕ, οι καταναλωτές θα υποστούν αυξήσεις γύρω στα 5-6 ευρώ το δίμηνο. Οι αυξήσεις θα είναι διπλάσιες αν δικαιωθεί η πλευρά της ΔΕΗ.
Η διοίκηση της ΡΑΕ είχε ζητήσει, για να μη γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια, να καλυφθεί η απαίτηση της ΔΕΗ μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Δηλαδή, να πληρώνει η επιχείρηση το 50% του ΕΦΚ για την επόμενη τετραετία και να βάζει στο ταμείο τη διαφορά. Ομως, η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής δεν φαίνεται να υιοθετείται ούτε από το ΥΠΕΝ ούτε από το υπουργείο Οικονομικών και τους δανειστές. Ετοιμαστείτε λοιπόν να πληρώσετε, χωρίς να ξέρετε γιατί!

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα