Εκθεση-σοκ των ΗΠΑ για την Ελλάδα

 Τι επισημαίνει στο Κογκρέσο το αμερικανικό υπ. Οικονομικών για την οικονομία και το χρέος, που «πρέπει να ελαφρυνθεί»  Πλήρης εναρμόνιση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζώνΗ Θέση μας: Ο αφελληνισμός της εκπαίδευσης

Διαβάστε επίσης:

►Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Γιατί τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ θα χαθούν με το νέο κόμμα

►ΔΕΘ: Ιστορίες από τη μεγάλη γιορτή με τα ατελείωτα «θα»

►Επτά χρόνια Μνημόνια: Η λεηλασία της χώρας και του λαού με αποδείξεις

►Απευθείας ανάθεση από τον Καμίνη στον σύζυγο δημ. συμβούλου

ΔΕΗ: Γιατί θα αυξηθούν και πάλι οι λογαριασμοί

►Ο Γιώργος Μελισσανίδης «σαλπάρει» με νέο σούπερ στόλο

►Εως και 42% οι απώλειες! Ο κατήφορος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Εκθεση-σοκ των ΗΠΑ για την Ελλάδα

Τι επισημαίνει στο Κογκρέσο το αμερικανικό υπoυργείο Οικονομικών (που ανησυχεί για τα δάνεια του ΔΝΤ) για την οικονομία και το χρέος που «πρέπει να ελαφρυνθεί»

Από τον
Μάριο Ροζάκο

T ην ανησυχία του αμερικανικού Κογκρέσου για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει στο ακέραιο τις δανειακές υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά και τις άγριες διαθέσεις του Ταμείου εν όψει της τρίτης αξιολόγησης, αποτυπώνει έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία». Το εσωτερικό έγγραφο, με ημερομηνία 18 Αυγούστου 2017, έχει τίτλο «Αναφορά προς το Κογκρέσο για το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα» και περιγράφει με πολύ μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, καθώς ασπάζεται πλήρως τις εκτιμήσεις του Ταμείου. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι βαριά χρεωμένη και ευάλωτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά και τονίζεται επανειλημμένα η ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συμφωνεί με την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 1% μεσοπρόθεσμα και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, έπειτα από μια πενταετία διατήρησής του στο 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, επιβεβαιώνει ότι οι ελεγκτές του διεθνούς οργανισμού θα δυναμιτίσουν την τρίτη αξιολόγηση, αμφισβητώντας την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, λόγω του μεγάλου όγκου «κόκκινων» δανείων, και εμμένοντας στις σκληρές απαιτήσεις για νέα μείωση συντάξεων πριν από το 2019 και αύξηση των φορολογικών βαρών για την ήδη καθημαγμένη μεσαία τάξη!

Η τρισέλιδη αναφορά προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην υιοθέτηση των δυσοίωνων προβλέψεων του ΔΝΤ και τη διαβεβαίωση προς το Κογκρέσο ότι, παρά την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η Ελλάδα θα καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ. Ως γνωστόν, ο μεγαλύτερος μέτοχος του διεθνούς οργανισμού είναι οι ΗΠΑ, συνεπώς αν το δάνειο του Ταμείου προς την Ελλάδα δεν εξοφληθεί, τη μεγαλύτερη ζημία θα υποστούν οι ΗΠΑ.

Το τελικό συμπέρασμα του κειμένου είναι ότι «κατά την εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το (νέο) δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, εάν εγκριθεί, πιθανότατα θα αποπληρωθεί στο ακέραιο», ενώ το ίδιο ισχύει και για τη δανειακή βοήθεια που έχει ήδη λάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου. Υπενθυμίζεται ότι τα 20,1 δισ. ευρώ που δάνεισε το Ταμείο στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου έχουν ήδη επιστραφεί με τόκο. Σύμφωνα με το έγγραφο, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου η Ελλάδα όφειλε συνολικά περί τα 14 δισ. δολάρια στο ΔΝΤ. Ακόμη και αν το Ταμείο συμμετάσχει πλήρως στο τρίτο Μνημόνιο και εκταμιεύσει τα 1,8 δισ. δολάρια που έχει υποσχεθεί να διαθέσει, το συνολικό ελληνικό χρέος προς τον οργανισμό δεν θα ξεπερνά τα 13 δισ. δολάρια το 2018. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η έκθεση συμπεραίνει ότι «οι κίνδυνοι για το ΔΝΤ περιορίζονται από το περιορισμένο μέγεθος του προγράμματος, την προληπτική φύση του και το γεγονός ότι η πλήρης έγκρισή του και οι πιθανές εκταμιεύσεις τελούν υπό την αίρεση ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν ικανοποιητικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους».

Επισημαίνεται δε με νόημα ότι το ΔΝΤ επωφελείται από το καθεστώς του προτιμητέου πιστωτή (δηλαδή, τα δάνειά του εξοφλούνται στο ακέραιο και αποκλείεται το «κούρεμα») και ότι μια φορά η Ελλάδα καθυστέρησε να πληρώσει δόση προς το Ταμείο (τον Ιούνιο του 2015, επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη), αλλά «μέσα σε τρεις εβδομάδες η οφειλή ύψους 2,2 δισ. δολαρίων τακτοποιήθηκε, παρότι η χώρα βρισκόταν υπό ισχυρή δημοσιονομική πίεση, και έκτοτε συνέχισε να καλύπτει τις υποχρεώσεις της πλήρως και εγκαίρως».

Σκληρές και παράλογες απαιτήσεις για «κόκκινα» δάνεια, συντάξεις και εργασιακά

Η σκληρή μάχη Ευρωπαίων – ΔΝΤ για τις τράπεζες, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, προαναγγέλλεται και από την αναφορά του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Τρεις φορές στο τρισέλιδο κείμενο υπογραμμίζεται η ανάγκη να περιοριστούν τα «κόκκινα» δάνεια και (το κυριότερο) «να ενισχυθούν οι εποπτικές δράσεις που θα δώσουν κίνητρα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ήδη πνέει μένεα κατά του Ταμείου, καθώς θεωρεί ότι την αμφισβητεί, αναζητώντας αφορμή για να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, στο έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία» καθίσταται σαφές ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει σε ρόλο ελεγκτή του τρίτου Μνημονίου, ακόμη και αν (όπως όλα δείχνουν) δεν εκταμιεύσει ούτε σεντ τους επόμενους 12 μήνες. Μάλιστα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου θα εξετάζει σε εξαμηνιαία βάση την πρόοδο της χώρας μας.

Η πρόθεση του ΔΝΤ να ζητήσει νέα αξιολόγηση του ενεργητικού των τραπεζών (Asset Quality Review – AQR), προβάλλοντας την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ, προκαλεί ήδη κρύο ιδρώτα σε κυβέρνηση και τράπεζες. Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί, όμως, και άλλες παράλογες απαιτήσεις, όπως διαφαίνεται και από την αναφορά προς το Κογκρέσο, η οποία ταυτίζεται με το ΔΝΤ και ζητάει ευθέως «μείωση των γενναιόδωρων συντάξεων και των φοροαπαλλαγών για τη μεσαία τάξη»! Αντιγράφοντας πιστά τους αβάσιμους ισχυρισμούς των εκθέσεων του Ταμείου, η αναφορά υποστηρίζει ότι η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά είναι μη βιώσιμη και αντιαναπτυξιακή, «εν μέρει λόγω της μεγάλης συνταξιοδοτικής δαπάνης που χρηματοδοτείται από υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σε περιορισμένη φορολογική βάση».

Στην κορυφή της λίστας των απαιτήσεων του ΔΝΤ βρίσκεται και η διατήρηση των μνημονιακών ανατροπών στα εργασιακά. Η έκθεση τονίζει την ανάγκη να μην ανατραπούν οι «μεταρρυθμίσεις» στο πεδίο αυτό, «φωτογραφίζοντας» τη γνωστή διαφωνία του Ταμείου για την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, θα χρειαστούν και άλλα μέτρα για το άνοιγμα και τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, ενώ σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αρθούν πλήρως τα capital controls ως το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ στις 31 Αυγούστου 2018.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα