Τα είδε όλα καλά ο Τσίπρας

Για θετική πορεία, επενδύσεις και έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια μίλησε ο πρωθυπουργός το Σάββατο στο Βελλίδειο

Υπερήφανος για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και αισιόδοξος για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» το βράδυ του Σαββάτου. Εστειλε μήνυμα για «δίκαιη ανάπτυξη» και «μετατροπή του Grexit σε Grinvest», δηλαδή από την προοπτική εξόδου από το ευρώ στο «επενδύστε στην Ελλάδα», ενώ επανέλαβε τις υποσχέσεις για έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Σε έναν χρόνο από τώρα, όπως είπε, η Ελλάδα «δεν θα υφίσταται ασφυκτική επιτροπεία», σημειώνοντας ότι «η έξοδος από τα Μνημόνια δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους του παρελθόντος». Χαρακτήρισε δε χρέος της κυβέρνησης «να δημιουργήσουμε μία Ελλάδα της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης, καθώς δεν θέλουμε μία Ελλάδα που θα επιστρέψει στη χρεοκοπία». Η εικόνα της οικονομίας της χώρας, εκτίμησε, «έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης είναι πλέον εμφανή και σε εμάς και στους επενδυτές και στους εταίρους».

Για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη βιωσιμότητά του προσφέρει τη σιγουριά ότι είμαστε σε θέση να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας. 
Ο πρωθυπουργός μίλησε για «ανάκτηση της εμπιστοσύνης και αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος», που τις χαρακτήρισε «συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους των διεθνών συμμαχιών της χώρας».

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε ότι 410.000 Ελληνες, οι οποίοι δεν έχουν ψηφιακό σήμα, θα αποκτήσουν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια και ότι 14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές θα αποκτήσουν ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων. Επίσης, δεσμεύτηκε για τη στήριξη ανέργων, πρώην εργαζομένων και όσων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας με πρόγραμμα ύψους 100.000.000 ευρώ, την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζομένου από συνεταιριστικές επιχειρήσεις, την επιδότηση της μετατροπής των εργαζομένων με μπλοκάκι σε μισθωτούς, τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, καθώς και την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά το τέλος του 2017.

Πορείες με συμμετοχή και μικροεντάσεις

Χωριστές συγκεντρώσεις και πορείες επέλεξαν και φέτος τα σωματεία, τα συνδικάτα και οι συλλογικότητες, που όμως είχαν μεγάλη συμμετοχή κόσμου και παλμό, για να διαμαρτυρηθούν κατά των πολιτικών λιτότητας το βράδυ του Σαββάτου. Με σύνθημα «Η αξιοπρέπειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη» οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ ξεκίνησαν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας γύρω στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στο Αγαλμα του Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία.

Ξεχωριστή συγκέντρωση, με αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους, οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτό, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Στην Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκε το μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), παρουσία του επικεφαλής της Παναγιώτη Λαφαζάνη, και πραγματοποίησε πορεία. Στην Καμάρα έγινε η συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Συνδικάτων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και μελών των επιτροπών αγώνα κατά του χρυσού.

Ωστόσο ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ στη Νότια Πύλη της ΔΕΘ, όταν το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Συνδικάτων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα και δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήκωσαν τα στόρια ασφαλείας και έφτασαν ως τα μηχανήματα ακύρωσης εισιτηρίων, όπου βρίσκονταν παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και αποχώρησαν ύστερα από πέντε λεπτά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα