Επίσκεψη με σέλφι, ανέκδοτα και δώρο φανέλα του ΠΑΟΚ!

Κάτι από ΠΑΣΟΚ θύμισε η παρουσία του πρωθυπουργού στα περίπτερα με υπουργούς να τρέχουν πίσω του

Από τη
Φανή Χαρίση

Τέσσερις ολόκληρες ώρες κράτησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το πρωί του Σαββάτου στην 82η ΔΕΘ, που θύμισε εποχή ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των πολλών υπουργών που τον περίμεναν στα κρατικά περίπτερα και των συμβούλων που έτρεχαν πίσω του.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε ακριβώς στις 10 το πρωί στα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo, όπως όριζε το πρόγραμμά του. Συνομίλησε με τα μέλη της και μίλησε για τις προοπτικές της Εκθεσης και την ανάπλαση των υφιστάμενων υποδομών του εκθεσιακού χώρου. Παρουσία των δημοσιογράφων, πάντως, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αισθάνεται τη Θεσσαλονίκη ως το δεύτερο σπίτι του.

Αμέσως μετά βγήκε από το κτίριο και άρχισε η… μαραθώνια βόλτα στην Εκθεση. Ο κ. Τσίπρας, χαλαρός και ευδιάθετος, έβγαλε φωτογραφίες, τις γνωστές πλέον σέλφι, χαιρέτησε και ασπάστηκε κόσμο.
Αυτοί τους οποίους απέφυγε ο κ. Τσίπρας ήταν συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ που προσπάθησαν να τον συναντήσουν μόλις βγήκε από το κτίριο της διοίκησης. Ωστόσο, αστυνομικοί τούς εμπόδισαν να τον πλησιάσουν και για λίγα λεπτά επικράτησε στο σημείο ένταση.

Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού ήταν το Περίπτερο 15, όπου φιλοξενούνται οι κρατικές συμμετοχές και αμέσως κατευθύνθηκε στο σταντ του κρατικοποιημένου ΟΑΣΘ, όπου τον περίμενε ο πρόεδρός του Στέλιος Παππάς.
Αμέσως μετά μπήκε στο περίπτερο του συλλόγου Οραμα Ελπίδας, όπου συμπλήρωσε τη σχετική αίτηση, για να γίνει δωρητής μυελού των οστών, ενώ τα μέλη του συλλόγου συνέλεξαν δείγμα με τις χαρακτηριστικές μπατονέτες.

Στο μετρό

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το μετρό και είπε ότι κάποτε ήταν ανέκδοτο, ενώ τώρα το έργο υλοποιείται. Μάλιστα, είπε ότι αυτό που απομένει είναι «να πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ».
Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και το σταντ της ΕΥΑΘ, όπου του δώρισαν μια σακούλα με οικολογικά θερμός καθώς και επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες λαϊκής και συνέχισε τη βόλτα του στα σταντ των υπουργείων.

Ιδιαίτερη ήταν η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τη Ρόλυ, το ρομπότ της ακαδημίας ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ πέρασε και από το περίπτερο του ΠΑΟΚ, όπου πήρε δώρο μια φανέλα της ομάδας. Τέλος, επισκέφτηκε το περίπτερο της Κίνας, της τιμώμενης χώρας στην 82η ΔΕΘ, στο νούμερο 13, αριθμός που στην Ανατολή θεωρείται τυχερός.

Παππάς: «Μπαμπά, μην τρέχεις»

Σε προσομοιωτή εκμάθησης οδήγησης του ΚΕΚ ΕΛΤΑ, που βρίσκεται στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ, κάθισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς. Τα στελέχη του ΚΕΚ άρχισαν να του δείχνουν πώς λειτουργεί ο προσομοιωτής, όμως ξαφνικά εμφανίστηκε ο γιος του Νίκος, ο οποίος βρισκόταν λίγα μέτρα μακρύτερα, στο σταντ του υπουργείου του.

«Τι κάνεις εδώ;» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στον πατέρα του κι εκείνος του απάντησε αφοπλιστικά: «Οδηγώ». Αμέσως ξέσπασαν οι δυο τους σε γέλια, όπως και οι παρεβρισκόμενοι, που πρότειναν στον υπουργό να πει τη γνωστή ατάκα που κάποτε κοσμούσε τα ταμπλό των Ι.Χ., κι έτσι ο υπουργός τού είπε: «Μπαμπά, μην τρέχεις».

Πάντως, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νέα μέθοδο εκμάθησης οδήγησης, η οποία είναι οικολογική, καθώς οι υποψήφιοι οδηγοί μαθαίνουν να οδηγούν χωρίς να ξοδεύουν καύσιμα και άρα χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. 

Φ.Χ.

Ο «κοιμώμενος» Ζουράρις και τα SMS των υπουργών στη συνέντευξη Τύπου!

Ακριβώς τρεις ώρες διήρκεσε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Ο ίδιος μπορεί να εισήλθε με καλή διάθεση και χαμογελαστός στην αίθουσα όπου τον περίμεναν οι πολιτικοί συντάκτες για ερωτήσεις, αλλά οι υπουργοί του μάλλον ήταν βαριεστημένοι και ύστερα από κάποια ώρα άρχισαν να παίζουν με τα κινητά τους ή να κάνουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε τον υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι να μπαίνει στο κτίριο με πέδιλα, ενώ λίγη ώρα αργότερα τα φλας άστραψαν, αλλά ο κ. Ζουράρις δεν… ξύπνησε.

Και άλλοι υπουργοί ωστόσο εντοπίστηκαν να βρίσκονται στην «αγκαλιά του Μορφέα», ίσως από κούραση, ίσως επειδή αυτά που άκουγαν δεν τα έβρισκαν και πολύ ενδιαφέροντα. Κάποια άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου το έριξαν στα SMS, στις αναρτήσεις και γενικώς στο παιχνίδι με τα κινητά τηλέφωνα. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις του Παύλου Πολάκη, του Πάνου Σκουρλέτη και του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Εκθεση συνόδευε τον Αλέξη Τσίπρα και η Μπέτυ Μπαζιάνα. Η σύντροφος του πρωθυπουργού στεκόταν χαμογελαστή στο πλάι του από τη στιγμή που έφτασαν στο Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο για την ομιλία, ήταν ντυμένη στα ίδια χρώματα με τον Αλέξη Τσίπρα και μαγνήτισε τα βλέμματα.

Αρτοποιείο εκστρατείας και καταρριχήσεις από τις Ενοπλες Δυνάμεις

Ψωμί, ελιόψωμο και σταφιδόψωμο ζυμώνει, ψήνει και μοιράζει στους επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ ο Στρατός, που συμμετέχει στη διοργάνωση και με ένα κινητό αρτοποιείο εκστρατείας. Ωστόσο, την… παράσταση κλέβουν οι επιδείξεις από τους καταδρομείς, οι οποίοι κάνουν καταρριχήσεις μπροστά στο κοινό, από ύψος περίπου 60 μέτρων, από τον Πύργο του ΟΤΕ! Περίπου 1.000 ζεστά αρτοποιήματα μοιράζει καθημερινά ο Στρατός μέσα από το αρτοποιείο του, όπου απασχολούνται οκτώ στρατιώτες, ανάμεσά τους και ένας με την ειδικότητα του αρτοποιού.

Το κινητό αρτοποιείο, το οποίο λειτουργεί με γεννήτρια, μπορεί να αναπτυχθεί σε μία ώρα και έχει τη δυνατότητα παραγωγής 6.000 ψωμιών ανά 16ωρο. Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει και το Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε μία ώρα, 4-8 χιλιόμετρα από τις γραμμές του μετώπου, καθώς και διάφορα στρατιωτικά οχήματα.

Θεματικές ενότητες

Το περίπτερο περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
• «Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον», με αναφορά στη συνολική ιστορική διαδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων έως σήμερα.
• «Διάδραση με το κοινό», όπου πραγματοποιούνται δράσεις στις οποίες είναι δυνατή η συμμετοχή του κοινού, π.χ. τεχνική αναρρίχηση και εκμάθηση κόμβων. Επίσης, παρουσιάζονται δράσεις των Ειδικών Δυνάμεων και του Τάγματος Εξουδετέρωσης Ναρκών Ξηράς.
• «Διοικητική Μέριμνα σε δράση», όπου επιδεικνύεται η λειτουργία αναγκαίων υπηρεσιών υγειονομικής υποστήριξης και τροφοδοσίας σε συνθήκες εκστρατείας.
• «Ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις», όπου εκτίθεται αντιπροσωπευτικό δείγμα των διατιθέμενων οπλικών συστημάτων.
Επίσης, επιδεικνύεται ιστοσελίδα, η οποία δείχνει σε πραγματικό χρόνο τις κυβερνοεπιθέσεις σε όλον τον κόσμο, με τα πρωτεία να κατέχουν η Κίνα, η Αμερική και η Ολλανδία, χώρες που διαθέτουν τις μεγαλύτερες και περισσότερες βάσεις διαχείρισης δεδομένων.

Μικροί τροχονόμοι και οδική ασφάλεια

Ενα μίνι πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν και να εκπαιδευτούν σε ζητήματα οδικής ασφάλειας, ένας προσομοιωτής οδήγησης, αποτελούμενος από όχημα που ανατρέπεται, γυαλιά τα οποία φορώντας τα βλέπεις τον δρόμο σαν… μεθυσμένος, είναι ορισμένα από όσα παρουσιάζει φέτος στο περίπτερό της στη ΔΕΘ η Ελληνική Αστυνομία.

«“Μικροί τροχονόμοι εν δράσει” λέγεται το παιχνίδι που έχουμε στήσει για τα παιδιά σε ένα μίνι πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη ΔΕΘ, το οποίο μοιάζει με “Monopoly”, όπου τα παιδιά και παίζουν, αλλά και μαθαίνουν θέματα που έχουν να κάνουν με την οδική ασφάλεια» σημειώνει στη «δημοκρατία» η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. αστυνόμος Ιωάννα Ροτζιώπου. Στο παιχνίδι αυτό, μάλιστα, γίνονται και κληρώσεις ανάμεσα στα παιδιά που συμμετέχουν, στα οποία δίνεται η ευκαιρία να κερδίσουν ποδήλατα και κράνη.

Η κυρία Ροτζιώπου επισημαίνει ότι στην 82η ΔΕΘ το περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στοχεύει πρωτίστως σε ζητήματα οδικής ασφάλειας, μέσω βιωματικών δράσεων. Ετσι, στον προσομοιωτή οδήγησης το όχημα που έχει εγκατασταθεί στο περίπτερο ανατρέπεται όταν ο οδηγός χάνει τον έλεγχό του, με τα γυαλιά μέθης αισθάνεσαι σαν μεθυσμένος, ενώ υπάρχει και προσομοιωτής πρόσκρουσης.

«Στο περίπτερό μας φέτος δίνουμε βαρύτητα σε ζητήματα της Τροχαίας, της πρόληψης και της οδικής ασφάλειας. Πιστεύω ότι θα εντυπωσιάσουμε μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά, παίζοντας και παράλληλα μαθαίνοντας, μπορούν πολλές φορές να καθοδηγήσουν σωστά ακόμα και τους γονείς τους. Το ζήτημα της οδικής ασφάλειας είναι πολύ σοβαρό, ιδίως για τους νέους. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών» λέει στη «δημοκρατία» ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Ντόνια Κανιτσάκη

Αβγά στρουθοκαμήλου και τσίπουρο σαν ουίσκι από τους αγρότες των Σερρών

Παλαιωμένο τσίπουρο, το οποίο ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια, μοιάζει στο χρώμα με ουίσκι και έχει… απίστευτη γεύση, σαπούνια από γάλα γαϊδούρας, αβγά στρουθοκαμήλου, μαρμελάδες με ιδιαίτερες γεύσεις, όπως για παράδειγμα ντομάτα ή ροδάκινο με βασιλικό, είναι ορισμένα μόνον από τα εντυπωσιακά προϊόντα που παρουσιάζονται στο περίπτερο των αγροτών – κτηνοτρόφων του νομού Σερρών στη φετινή ΔΕΘ.

Τα προϊόντα σερραϊκής προέλευσης κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Το παλαιωμένο τσίπουρο, για παράδειγμα, με το κεχριμπαρένιο χρώμα, το οποίο μάλιστα είναι βραβευμένο στο εξωτερικό, συγκεντρώνει τα βλέμματα.
Τα… ευμεγέθη αβγά στρουθοκαμήλων, από τη Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων, τραβάνε επίσης την προσοχή των επισκεπτών. Χρησιμοποιούνται για τις γνωστές, κλασικές συνταγές, όπως τα αβγά της κότας, μέχρι όμως και για γκουρμέ πιάτα. Ενα αβγό στρουθοκαμήλου μπορεί να χορτάσει περισσότερα από 10 άτομα, αφού δίνει περίπου 12 ομελέτες!

Το περιεχόμενό του ισοδυναμεί σε βάρος με περίπου 20 αβγά κότας, ενώ το συνολικό βάρος του, μαζί με το τσόφλι, κυμαίνεται από περίπου 1,5 έως και 2 κιλά. Αν κάποιος το θέλει σφιχτό, πρέπει να το βράσει για δύο ώρες!
Και οι μαρμελάδες όμως εντυπωσιάζουν, καθώς στο περίπτερο των αγροτών – κτηνοτρόφων του νομού Σερρών παρουσιάζονται ιδιαίτερες γεύσεις. Ετσι, πέρα από τη μαρμελάδα ντομάτα, υπάρχει και φράουλα με μερέντα!

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα