Η ακτινογραφία της ΔΙΣ και ο γνωστός… Δωδώνης

Οι Μητροπολίτες που θα διοικούν για έναν χρόνο την Εκκλησία! Τα υπέρ και τα κατά του καθενός

Δ εν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και να μη σχολιάσω τα μέλη της ΔΙΣ που έκανε πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα. Μία χρονιά θα τους έχουμε να διοικούν την Εκκλησία μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και, όσο να πεις, έναν ρόλο παραπάνω τον έχουν. Οι περισσότεροι, σχετικά νέοι σε εμπειρία και απαίδευτοι στις δυσκολίες και τις κρίσεις. Τους πιάνω έναν έναν και τους… ψυχογραφώ με περισσότερες «διευκρινίσεις».

Της παλαιάς Ελλάδος

Ο Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, μετριοπαθής, αισιόδοξος και χαμηλών τόνων, πηγαίνει πάντα με την πλειοψηφία και δεν βάζει το χέρι στη φωτιά. Της ίδιας σχολής είναι και ο Κερκύρας κ. Νεκτάριος, που επιλέγει να κρατιέται μακριά από παρασκηνιακές διεργασίες. Προτιμά να πηγαίνει με το ρεύμα. Ο Σύρου είναι γνωστός, επικοινωνιακός και αεικίνητος. Τον Νέας Σμύρνης κ. Συμεών τον περιμένω ως τη συντηρητική φωνή της Εκκλησίας, που προτιμά λύσεις παραδοσιακές και εσωστρεφείς. Σοβαρό και μετρημένο, όπως πάντα, προβλέπω τον Θήρας κ. Επιφάνιο. Την ευκαιρία του να αποδείξει ότι είναι παρών, υγιής και ακμαίος ψάχνει ο Γλυφάδας κ. Παύλος. Προβλέπω, λοιπόν, ότι θα κάνει παρεμβάσεις με αντίκτυπο σε κάθε ευκαιρία.

Των Νέων Χωρών

Ορισμένοι λένε πως ο Δράμας κ. Παύλος θα είναι τα αυτιά και τα μάτια του Οικουμενικού Πατριάρχη στη νέα ΔΙΣ. Ο Λαγκαδά κ. Ιωάννης φλερτάρει επίσης με το Πατριαρχείο, για να εγκρίνει μια μελλοντική μετάθεσή του στη Θεσσαλονίκη. Είναι εκείνος που ρίχνει νερό στον μύλο των αρχιερατικών ζυμώσεων… Ο Σισανίου κ. Παύλος προβλέπεται ως το κοινωνικό και ευαίσθητο ελατήριο της φετινής ΔΙΣ. Ο Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ είναι το πιο πιστό παιδί της φετινής ΔΙΣ και θα τηρήσει το γράμμα και το πνεύμα του Αρχιεπισκόπου. Δεν είναι μόνο επειδή συνδέονται πολλά χρόνια με στενή φιλία. Είναι που ο κ. Εμμανουήλ επιδιώκει και μετάθεση σε κεντρική Μητρόπολη της Αττικής, ευελπιστώντας να μείνει κενή σύντομα. Αν ήταν ποδοσφαιρική ομάδα και προπονητής ο κ. Ιερώνυμος, οι Χίου κ. Μάρκος και Νικοπόλεως κ. Χρυσόστομος θα ήταν σίγουρα… στον πάγκο. Αγευστοι και άχρωμοι στα δημόσια πράγματα, συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 12 μελών της Συνόδου.

Εκτρεπόμενος (ξανά)

Ο αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής και παλιός διάκος του μακαριστού Χριστοδούλου αποδεικνύεται σκληρό καρύδι. Τα βάζει με μεγαλόσχημους κληρικούς και δεν υπολογίζει τίποτα. Ομως στους τελευταίους εορτασμούς για τον Αγιο Διονύσιο στη Ζάκυνθο έβαλε τα γυαλιά στον Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο. Ο καημένος πήγε μέσα στο Ιερό για να λάβει αντίδωρο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ηταν ο μόνος τρόπος να τον προσεγγίσει, λένε κάποιοι… Ο Δωδώνης αντιλήφθηκε το σκηνικό και με τον γνωστό του χοντροκομμένο τρόπο ακούστηκε, μου λένε, μέχρι το… Ναυάγιο. «Τι θες εσύ εδώ; Και ποιος σε κάλεσε;» ούρλιαζε μέσα στο Ιερό. «Δεν έχω το δικαίωμα να πάρω την ευλογία του παναγιοτάτου;» απάντησε ο αρχιμανδρίτης. Ο Δωδώνης κινητοποίησε μέχρι και την Αστυνομία για να απαλλαγεί από τον αρχιμανδρίτη και να μην τον αφήσει να κοινωνήσει. Απίστευτα πράγματα και τρομερή εμπάθεια… Ωστόσο ο νεαρός κληρικός όχι μόνο έλαβε την ευλογία του παναγιοτάτου, αλλά και εξασφάλισε το απόγευμα ιδιωτική συνάντηση μίας ώρας μαζί του, συζητώντας θέματα της Αρχιεπισκοπής και όχι μόνο. Με ποιο «αντάλλαγμα», δεν γνωρίζω. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως ο Δωδώνης στο άκουσμα του νεαρού κληρικού βγάζει ακόμη φλύκταινες… Χριστιανικό πνεύμα σε όλο του το μεγαλείο!

Τα σέβη μου,
ο Μελχισεδέκ

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα