Θάλασσα-μαζούτ ο Σαρωνικός!

Καθυστέρησε η επιχείρηση απορρύπανσης στο ναυάγιο, ενώ άφησαν λουομένους στη Σαλαμίνα να κολυμπούν με τα… πετρέλαια

Ρεπορτάζ
Δημήτρης Καπράνος

Χωρίς προηγούμενο είναι η καταστροφή που έχει προκαλέσει στη Σαλαμίνα το ναυάγιο του ηλικίας 45 ετών τροφοδοτικού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2», που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο κοντά στη βραχονησίδα Αταλάντη, μεταξύ Σεληνίων και Ψυττάλειας.

Το τάνκερ μετέφερε 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil, τους οποίους είχε φορτώσει από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου. Οι Αρχές ειδοποιήθηκαν από παραπλέον φορτηγό πλοίο, λίγο πριν από τις 2 π.μ. της Κυριακής, ότι το «Αγία Ζώνη 2» παρουσίαζε μεγάλη κλίση.

Μέχρι να φθάσουν κοντά ένα ρυμουλκό και σκάφος του Λιμενικού, το πλοίο είχε βυθιστεί με την πρύμνη. Δύο ναυτικοί που επέβαιναν, ένας Ελληνας και ένας Αλβανός, μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Το περιστατικό, κατά τα φαινόμενα, δεν αξιολογήθηκε σωστά τόσο από τις λιμενικές Αρχές όσο και από τον Δήμο Σαλαμίνας. Ετσι, ο κόσμος συνέχισε να κολυμπά αμέριμνος στα Σελήνια και τη Λιμνιώνα, την τελευταία ημέρα των σχολικών διακοπών, αλλά το απόγευμα οι κάτοικοι διαπίστωσαν με δέος ότι η ρύπανση από πετρελαιοειδή και πίσσα εκτεινόταν πλέον σε μήκος 1,5 χλμ. μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, ενώ μαύρες έγιναν οι παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνόσουρα έως τα Σελήνια λόγω της διαρροής μαζούτ από το δεξαμενόπλοιο!

Πέρασαν ώρες

Κατά πληροφορίες, αντί να ειδοποιηθούν αμέσως όλες οι αντιρρυπαντικές εταιρίες και να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση το προληπτικό αντιρρυπαντικό έργο, πέρασαν ώρες μέχρι να ανατεθεί η «εργολαβία» σε δύο εταιρίες.

Σύμφωνα με τον Δήμο Σαλαμίνας, οι δύο εταιρίες έχουν αρχίσει ήδη τις εργασίες απορρύπανσης με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρίας, αν και, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, θα χρειαστεί χρόνος. Κατά τις εκτιμήσεις αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, η σφράγιση των στεγανών του πλοίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, αλλά, εν τω μεταξύ, η ζημιά έχει γίνει και η μειοψηφία στον δήμο μιλά για εγκληματική καθυστέρηση και αδιαφορία.

Τα αίτια της βύθισης του πλοίου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, ωστόσο πληροφορίες που αναμένεται να διερευνηθούν και από τον πραγματογνώμονα, τον οποίο έχει ορίσει για το ναυτικό ατύχημα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, κάνουν λόγο για εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα